СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Дзера Олександр Васильович

Дзера
Олександр Васильович

професор кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України, заслужений юрист України.
Визначний науковець у галузі цивільного права, Дзера Олександр Васильович, народився 9 травня 1946 року в с. Шапіївці Сквирського району Київської області. Після закінчення навчання в ПТУ № 3 м. Києва (1963–1966 рр.) здобув диплом за спеціальністю «Рульовий-моторист». У 1967 році закінчив вечірнє відділення Київського річкового тех­нікуму за спеціальністю «Судноводіння». Перший трудовий досвід здобув на посаді рульового моториста та першого помічника капітана Київського річкового порту (1966–1972 рр.). Вищу освіту за спеціальністю «Правознавство» Олександр Васильович отримав 1972 року, закінчивши вечірнє відділення славнозвісного юридичного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка. З цього часу почав працювати у юридичній сфері.

Свій професіоналізм та вроджену справедливість, моральність, принциповість відразу довів на посаді слідчого прокуратури Подільського району м. Києва у 1972–1973 роках. Після служби в Радянській армії (1973–1974 рр.) присвятив себе науковій діяльності у стінах Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де про­йшов шлях від асистента, доцента до професора та завідувача кафедри цивільного права. Захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук відбувся 1976 року. У 1996 році захистив докторську дисертацію «Розвиток прав власності громадян в Україні», а 2001 року йому присвоєно вчене звання професора. Основними напрямками наукової діяльності О.В. Дзери є дослідження проблем права власності, договірних та сімейних правовідносин. Свій багатий досвід він передавав студентам юридичного факультету Аденського університету, де у 1987–1988 роках читав лекції (НДР Ємен). Нині викладає цивільне право у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. За роки викладацької діяльності підготував 22 кандидати та 3 доктори юридичних наук. О.В. Дзера має понад 150 наукових публікацій, загальним обсягом більше 211 друкованих аркушів. Він є співавтором, науковим редактором 14 підручників і навчальних посібників з цивільного і сімейного права, науково-практичних коментарів, які широко використовуються у навчальному процесі юридичних вузів та юридичних факультетів. Серед них, зокрема, «Сімейне право України» (1997 р.), «Зобов’язальне право» (1998 р.), «Цивільне право України» у двох книгах (1999 р., 2010 р.), «Право власності в Україні» (2000 р.), «Сімейне право України» (2002 р.), «Цивільне право України» (2004 р.), «Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України» у 2 томах, «Договірне право України» у 2 томах (2008 р.). Підручник «Цивільне право України» у 2 томах, під редакцією доктора юридичних наук О.В Дзери та доктора юридичних наук Н.С. Кузнєцової, був визнаний Спіл­кою юристів України найкращим підручником 2000 року. Про досягнення та успіхи Олександра Васильовича говорять його нагороди. У 1997, 1998, 2000 роках він був відзначений дипломом лауреата конкурсу на краще юридичне видання. За підготовку і видання підручників для студентів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти визнаний лауреатом Премії імені Яро­слава Мудрого (2002 р.). У 2004 році обраний членом-кореспондентом Національної академії правових наук України. Та найвищою нагородою і джерелом гордості є звання «Заслужений юрист України» (2009 р.).