СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ


НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ


Куцін Володимир  Семенович


Куцін
Володимир Семенович

Випускник технологічного факультету (1972 р.)

Голова правління, генеральний директор ПАТ «Нікопольський завод феросплавів», доктор технічних наук, заслужений металург України

Володимир Семенович Куцін не на словах знає, наскільки відповідально бути почесною особистістю. Почесною не лише для близьких людей, а й у професійному середо­вищі та громадській діяльності. Він здобув заслужений авторитет самовідданим служінням обраній справі, перші кроки на шляху до якої зробив у Національній металургійній академії України. Народився 14 травня 1950 р. у м. Сизрань Куйби­шевської області (Російська Федерація) у родині військовослужбовця. Батьки – учасники Великої Віт­чизняної війни, зв’язківці. З дитинства у Володимира Семеновича виховувалися такі якості, як дисциплінованість, витримка, твердість характеру. Вони відіграли значну роль у його житті, сприяли становленню його як успішного керівника найбільшого в Україні підприємства феросплавної галузі. У 1972 р. закінчив Дніпропетровський металургійний інститут за спеціальністю «Обробка металів тиском» у групі МО-67. У студентські роки В. С. Куцін був командиром будівельного загону на цілині (Казахстан, Кустанайська та Тургайська області). Трудова діяльність позначена роботою у Дніп­ропетровському інституті чорної металургії, на Дні­п­ро­петровському металургійному заводі імені Ко­м­інтерну («Комінмет»), Дніпропетровському металургійному заводі імені Г. І. Петровського, у ПАТ «Новомосковський трубний завод», у Дніпропет­ров­ській облдержадміністрації. Пройшов трудовий шлях від майстра і начальника цеху до головного інженера і директора заводу. Обіймав посаду заступника голови – начальника управління гірничо-металургійного комплексу Дніпропетровської обл­держадміністрації. З 1999 р. В. С. Куцін – голова прав­ління, генеральний директор ПАТ «Нікопольсь­кий завод феросплавів».

Володимир Семенович значну увагу приділяє науковим дослідженням у феросплавній галузі. У 2012 р. захистив докторську дисертацію, опублікував понад 6 наукових праць, має 15 винаходів. Є одним із засновників Української асоціації виробників феросплавів. У 2009 р. В. С. Куціну присуджено премію НАН України за дослідження, присвячені темі утилізації відходів феросплавного виробництва, роз­робці технології використання відсівів, що утворюються під час дроблення феросплавів, шляхом виготовлення з них брикетів і подальшого використання у виробництві феросплавів. З 2002 до 2006 р. як депутат Дніпропетровської обласної ради В. С. Куцін брав активну участь у вирішенні нагальних питань жителів Нікополя. У 2006–2010 рр. – депутат Нікопольської міської ради, у  2010 р. обраний депутатом Дніпропетровської обласної ради. Входить до складу Національного олімпійського комітету України. Повний кавалер ордена «За заслуги», заслужений металург України, удостоєний звання почесного громадянина міста Нікополя Дніпропетровської області. Відзначений почесними грамотами Кабінету Міністрів та Верховної Ради України. Одружений, має двох доньок та чотирьох онуків. Старша донька вищий навчальний заклад обрала за прикладом батька: у 1997 р. закінчила Національну металургійну академію України за спеціальністю «Промислова теплоенергетика». У вільний час Володимир Семенович займається спортом, перевагу надає футболу, бадмінтону, легкій атлетиці. Як справжній чоловік любить полювання та риболовлю. Читає історичну літературу, поповнює власну колекцію холодної зброї. Життєве кредо металурга: «Кожну справу доводити до завершення».