СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ


НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ


Кужель Олександра  Володимирівна


Кужель
Олександра Володимирівна

Випускниця металургійного факультету (1975 р.) Випускниця економічного факультету (1983 р.)

Народний депутат України ІІ, VII скликань, Голова Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, почесний Президент аналітичного центру «Академія», заслужений економіст України, кандидат економічних наук

Український політик і громадський діяч Олександра Володимирівна Кужель – людина з широким світоглядом і невичерпною енергією, яку спрямовує на розвиток і процвітання України. Зробила вагомий внесок у становлення ринкової економіки України та вдосконалення економічної політики держави: автор спрощеної системи оподаткування, ініціатор впровадження державної регуляторної політики та політики дерегуляції. Народилася 4 липня 1953 р. у м. Костянтинівка Донецької області. Закінчила Дніпропетровський металургійний інститут за фахом інженер-металург (1975). У цьому ж виші здобула другу вищу освіту за спеціальністю «Економіка і організація металургійної промисловості» та отримала кваліфікацію інженер-економіст (1983). З 1990 до 1993 рр. працювала головним бухгалтером в Акціонерному центрі «Восток». Згодом, у 1993–1994 рр. – голова правління, генеральний директор аудиторської фірми спільного українсько-канадського підприємства «Незалежність». Упродовж 1994–1998 рр. Олександра Кужель – депутат Верховної Ради України ІІ скликання, заступник Голови комісії Верховної Ради України з питань економічної політики та управління народним господарством. Маючи значний досвід у розвитку підприємництва, Олександра Володимирівна у 1998–2000 рр. обіймає посаду голови Державного комітету з питань розвитку підприємництва, з 2000 до 2003 рр. – голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва. Як знаного економіста, Олександру Кужель запрошують до Національного банку України радником голови Управління розвитку банківського сектору – групи економічних радників (2003–2004). У 2004 р. обрана на посаду заступника голови політичної партії «Трудова Україна», яку обіймала до 2005 р.

Згодом Олександра Володимирівна знову в державному управлінні: у 2007 р. призначена заступником міністра регіо­нального розвитку та будівництва, у 2009–2010 рр. – голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва. З 2010 р. – член політичної партії «Сильна Україна», заступник голови партії та член національного бюро. Однак, 14 жовтня 2011 р. на з’їзді партії «Сильна Україна» в знак протесту проти рішення об’єднати політичну силу з Партією Регіонів Олександра Кужель склала з себе пов­новаження заступника голови партії та покинула лави партії. Депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим (2010–2012). У Верховній Раді України VII скликання працює з 2012 р. За особисті заслуги перед Українською державою нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня, низкою нагород Української православної церкви – Святої Великомучениці Варвари, Святої Софії, орденами Святого Великомученика Георгія Побідоносця, преподобного Нестора Літописця. «У моїй родині, від батька, я отримала моральні непорушні істини, що складають життєву основу, – каже Олександра Володимирівна. – Національну металургійну академію України вважаю другою родиною, що надала міцну професійну основу. Викладачі створили надзвичайну атмосферу, стали наставниками, друзями, але ніколи не знижували планку високих вимог ані до себе, ані до нас, студентів. Всьому, чого я досягла у професії, завдячую академії та талановитим, справжнім людям, які щедро дарують тепло своїх сердець студентам. Випускники передають позитивний заряд іншим – знання та бажання працювати на благо країни». Відрадою для Олександри Кужель у напружених робочих буднях є бардівська пісня, якою захоплюється зі студентських років. Одружена, має двох синів та трьох онучок.