СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ








Рабцун
Олександр
Іванович





Випускник економічного факультету (1988 р.)

Голова спостережної ради страхової компанії «Роксолона», заступник голови правління з комерційних та маркетингових питань — фінансовий директор ВАТ МК «Запоріжсталь», член спостережної ради АКБ «Індустріалбанк»
Рабцун Олександр Іванович

Сам створював себе як фахівця і як людину. Протягом понад 25-річної трудової діяльності працював за своїм основним фахом — у фінансовій сфері. Маючи значний досвід роботи в банківській сфері та на провідному металургійному підприємстві «Запоріжсталь», Олександр Іванович Рабцун розробив багато соціально-економічних інноваційних програм. Брав участь у їх реалізації, доводячи до логічного завершення. Олександр Рабцун — реформатор, з ним завжди приходять зміни на краще. Народився 23 жовтня 1962 р. у с. Бичева Любарського району Житомирської області. По закінченні Мшанецької середньої школи відслужив в армії, обіймав посаду заступника командира взводу. У 1983 р. вступив на економічний факультет Київського торгово-економічного інституту, здобув освіту за спеціальністю «Ревізія і контроль» та отримав кваліфікацію економіста-ревізора. У 1988 р. за розподілом приїхав до Запоріжжя, де збудував успішну кар’єру. Трудовий шлях почав ревізором-інспектором податкової інспекції Шевченківського райфінвідділу м. Запоріжжя. З липня 1990 р. до вересня 1992 р. — начальник відділу оподаткування кооперативів та суспільних організацій Державної податкової інспекції Ленінського району м. Запоріжжя. З 1992 по 1995 рр. — керуючий Ленінським відділенням Укрсоцбанку м. Запоріжжя. З 1995 р. Олександр Рабцун обіймав посаду старшого менеджера головного управління менеджменту комерційного акціонерного банку «Слов’янський». У 1997 р. Олександра Рабцуна запрошено до ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» на посаду начальника фінансового відділу, вже з березня 1999 р. він обіймає посаду фінансового директора, водночас очолює новостворену дирекцію з фінансово-економічних питань. У липні 2000 р. Олександр Іванович був обраний до складу правління ВАТ «Запоріжсталь» на посаду другого заступника голови правління з комерційної та маркетингової діяльності, одночасно обіймаючи посаду фінансового директора. Відразу запровадив на ВАТ «Запоріжсталь» щорічне проведення міжнародного аудиту звітів з фінансово-­економічної діяльності одним із світових лідерів в даній сфері компанією «КПМГ», та щорічне оприлюднення цих звітів перед міжнародними інвесторами та кредиторами.

У 2003 р. на МК «Запоріжсталь» впроваджується система управління якістю відповідно до міжнародних стандартів, завдяки чому Олександру Рабцуну з командою вдалось залучати інвесторів та дешеві міжнародні кредити, що сприяло швидкому розвитку та модернізації комбінату. З 2006 р. на ВАТ «Запоріжсталь» впроваджується програма енергоефективності та енергозберігаючих заходів, що дозволило з 2009 р. зекономити до 40% електроенергії та до 75% природнього газу, який комбінат закуповував у Росії. Разом з командою однодумців вдалося створити вертикально-інтегроване високоприбуткове виробництво та вивести підприємство на нові рубежі з виробництва чавуну, прокату, гнутого профілю та жерсті. У 2008 р. на МК «Запоріжсталь» розроблена Інтегрована система менеджменту якості, екології та охорони праці, підтверджена сертифікатом компанії «Бюро Верітас Україна». Олександр Рабцун зробив внесок у розвиток туристичного Запоріжжя, адже став ініціатором проекту та підпису тристоронньої угоди, на основі якої МК «Запоріжсталь» став інвестором будівництва історико-культурного комплексу «Запорозька Січ». Громадською та політичною діяльністю Олександр Рабцун займається багато років. У 2006–2010 рр. обирався депутатом Запорізької обласної ради V скликання. Ініціював провадження важливих для виборців соціальних проектів, займався їх фінансуванням та виконанням. Має досвід законотворчої роботи як учасник експертних груп комітетів Верховної ради України з розробки проектів законодавчих актів і проектів постанов КМУ (металургійна та машинобудівна промисловість, фінансова сфера, антикризові програми). Завжди цікавиться новітніми технологіями, у 2011 р. був за грантовою програмою у Кремнієвій долині, в рамках якої відвідав офіси таких IT-гігантів як Intel, Microsoft, Apple, Google, Hewlett Packard та ін. Ця подорож надихнула на нові ідеї та рішення у професійній діяльності. Вже у 2012 р. на МК «Запоріжсталь» впроваджено систему автоматизації виробничих процесів. Родина — важлива частина життя Олександра Рабцуна. Він одружений, має дорослих доньку і сина. У вільний час разом з дружиною займається рибальством та подорожує.