СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Шеремета Володимир Володимирович



Шеремета
Володимир Володимирович


Радник голови служби безпеки України Генерал-полковник СБУ, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І категорії

Володимир Шеремета народився 4 січня 1948 року в м. Старокостянтинів Хмельницької області в родині службовців. Після закінчення середньої школи працював черговим електриком Старокостянтинів-ського цукрового заводу.
Військову службу проходив у Житомирському вищому зенітно-ракетному командному училищі.
У 1969 році вступив на історичний факультет Кам'янець-Подільського державного педагогічного інституту, який закінчив з відзнакою у 1973 році. Зай-мався науковою роботою, очолював студентські буді-вельні загони. Так здійснилася його заповітна мрія - глибоко вивчати стародавню історію та займатися археологією. Ще у шкільні роки Володимир Шеремета брав участь у розкопках давнього міста (в якому народився), займався етнографією та краєзнавством. З великою уважністю відвідував лекції відомих на той час учених Л.А. Коваленка, А.О. Копилова, П.Ф. Лапа-тіна, Ю.М. Тарасова, І.І. Винокура та інших, які захоплювали студентів глибокими знаннями своїх предметів та високою педагогічною майстерністю. Саме вони прищепили Володимиру Шереметі любов і вміння займатися науково-дослідною діяльністю, готувати доповіді та брати участь у республіканських і всесоюзних науково-практичних конференціях.
Однак захоплювала його й романтика студентських будівельних загонів, які на той час були дуже поши-рені. Піонерами у цій справі стали друзі Володимира - Іван Заграй, Микола Кулінський, Олександр Панченко та багато інших, сміливих, заповзятих і працьовитих студентів.

Довелося їм працювати на новобудовах Сибіру та Казахстану, зводити об'єкти промислового та сільськогосподарського призначення на рідному Поділлі.
Як староста академічної групи, надавав багато уваги організації навчального процесу та творчому дозвіллю студентів. Очолюючи групу, Володимир Шеремета спонукав ровесників, і вони разом здобували перші місця у навчанні та суспільнокорисній роботі.
Роки навчання минали для Володимира Шеремети активно і весело. Працювали дружнім студентським колективом на суботниках і будовах міста, брали участь у святах і концертах художньої самодіяльності для населення.
З 1973 року Володимир Володимирович починає викладати у Кам'янець-Подільському будівельному технікумі та займатися комсомольською роботою.
В 1976 році В. Шеремету було зараховано на службу до органів Державної безпеки, де він пройшов спеціальну підготовку, виконував державні завдання, зокрема за кордоном.
У ніч аварії на Чорнобильській АЕС був у перших рядах ліквідаторів, займався евакуацією населення міст Прип'яті і Чорнобиля, жителів навколишніх сіл, а також розслідуванням причин катастрофи. Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І категорії. Удостоєний урядових нагород.
Володимир Володимирович працював на керівних посадах в центральному апараті СБУ. Був заступником Голови з оперативних питань, виконував обов'язки першого заступника Голови СБУ.
Він брав активну участь в антитерористичних операціях міжнародного характеру. Неодноразово очолював делегацію спецслужби України на перего-ворах з керівниками спеціальних відомств країн близького та далекого зарубіжжя.
Дружина Ольга - кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету технологій та дизайну. Разом виховали двох синів - старшого Володимира (кандидат медичних наук) і молодшого Сергія (заступник керівника Торгово-економічної місії України в Китаї).
Володимир Шеремета провів чудові роки в Кам'янець-Подільському державному педагогічному інституті (нині університеті), ніколи не забуває про свою альма-матер, викладачів, однокурсників і студентські роки, постійно цікавиться їхнім життям та допомагає і словом, і ділом.