СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Савонюк Роман Юхимович



Савонюк
Роман Юхимович


Професор кафедри кримінального процесу Кримського юридичного Інституту Одеського державного університету внутрішніх справ, Кандидат юридичних наук, доцент, заслужений юрист Автономної Республіки Крим, полковник міліції у відставці

Роман Юхимович Савонюк народився 25 жовтня 1949 року в селі Тельчі Маневицького району на Волині у родині Юхима Романовича та Юхимії Анто-нівни Савонюків. Батько - учасник Другої світової вій-ни, нагороджений бойовими нагородами,- на все жит-тя став прикладом мужності для Романа Юхимовича.
Після закінчення Маневицької середньої школи навчався на курсах ДТСААФ з підготовки водіїв, а з 1968 року проходив дійсну строкову службу в Збройних силах СРСР. За час служби був нагороджений медаллю, звільнений у запас у червні 1970 року у званні "старший сержант".
1972 року Роман Савонюк з відзнакою закінчив Івано-Франківську спеціальну середню школу міліції МВС СРСР, оскільки ще зі школи прагнув пов'язати свій життєвий шлях зі служінням закону. У 1972-73 роках працював слідчим Дубровицького районного відділу внутрішніх справ на Рівненщині. А з 1973 року навчався на денному відділенні Київської Вищої школи МВС СРСР, яку з відзнакою закінчив у 1976 р. за спеціальністю "Право-знавство". Пізніше чотири роки працював на посадах начальницького складу в апараті УВС Кримського облвиконкому. З 1980 року по 1985 рік - начальник відді-лення кадрів УВС Сімферопольського міськвиконкому.

З 1985 р.- на викладацькій і керівний роботі в навчальних закладах системи МВС. У 1997 р. призна-чений на посаду начальника кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики Кримського факультету Університету внутрішніх справ. З лютого 1995 р. до серпня 2000 р. викладав (за сумісництвом) на юридичному факультеті Таврійсь-кого національного університету ім. В.І. Вернадського. З 2001 р.- начальник кафедри кримінального права і кримінології Кримського юридичного інституту Національного університету внутрішніх справ. З січня 2003 р.- заступник декана юридичного факультету, з вересня 2003 р.- завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін, з вересня 2006 р.- професор кафедри кримінального процесу Кримського юридич-ного інституту Харківського національного універси-тету, а з серпня 2007 р.- Одеського державного універ-ситету внутрішніх справ. Багато років Роман Юхимо-вич веде науковий студентський семінар з криміналь-ного процесу, передаючи свої знання, багатий життє-вий та професійний досвід молодому поколінню майбутніх юристів і правоохоронців.
У квітні 2002 р. у Національній академії внутрішніх справ України (м. Київ) успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук на тему "Слідчий як суб'єкт кримінально-процесуального доказування". У 2005 році Роману Юхимовичу присвоєно вчене звання "доцент".
Сфера наукової діяльності Р.Ю. Савонюка - це кримінальний процес, історія права, кримінологія, адвокатура, органи досудового розслідування, досудо-ве слідство, процесуальний статус слідчого, доказува-ння в досудовому слідстві. Роман Юхимович автор понад 80 наукових та науково-методичних праць, серед яких 5 навчальних і навчально-методичних посібників. У 1998 р. до 50-річчя Загальної Декларації прав людини започаткував Кримську серію юридичної літератури "ПРАВО", для якої особисто підготував і видав низку навчальних посібників. За визначенням загальнонаціональної правової газети "Юридичний вісник України", його стаття "Приватне обвинувачення: рестрикція права на порушення кримінальної справи" була визнана серед найкращих у рейтингу авторів 2005 року в номінації "За системний аналіз складної соціально-правової проблеми".
З 1998 р. Р.Ю. Савонюк - голова Кримського регіо-нального відділення Кримінологічної Асоціації Укра-їни. Має 3 державні нагороди й 4 відомчі медалі, на-грудні знаки МВС, численні заохочення. У 1992 році обирався делегатом першого з'їзду педагогічних пра-цівників України. У 2007 р. нагороджений медаллю МОН України "Петро Могила". Його фото занесено на Дошку пошани інституту.
Найдорожчим здобутком Романа Юхимовича є сини Віталій та Роман, які продовжують справу батька та є працівниками ГУ МВС України в АР Крим. Дружина Романа Юхимовича - Людмила Василівна, за фахом - медичний працівник - невтомно підтримує і надихає династію правознавців.