СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Косюта Михайло Васильович



Косюта
Михайло Васильович


Прокурор Дніпропетровської області, Державний радник юстиції 2 класу, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, почесний працівник прокуратури України, кавалер ордена "За заслуги" ІІІ ступеня, нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України та багатьма відомчими відзнаками СБУ та МВС України за плідну співпрацю

Косюта Михайло Васильович народився 2 січня 1951 року в с. Жданівка Дрогобицького району Львівської області в багатодітній родині. Світла пам'ять Василю Михайловичу та Євдокії Семенівні, які робили все, щоб діти виросли порядними, щасливими та над усе любили Україну.
Після закінчення середньої школи розпочав свою трудову діяльність робітником на меблевій фабриці міста Борислава на Львівщині, де пропрацював до весни 1969 року.
У цьому ж році був призваний на дійсну строкову військову службу, яку проходив у м. Києві.
Після демобілізації з лав Збройних Сил з 1971 року набутий досвід військової служби він успішно втілював на практиці, працюючи інструктором Добровільного Товариства сприяння армії, авіації, флоту в м. Борислав на Львівщині.
Але, прагнучи присвятити своє подальше життя служінню Закону, Михайло Косюта в 1976 році став студентом денної форми навчання судово­ прокурор-ського факультету Харківського юридичного інституту, який закінчив у 1980 році з відзнакою.
Після закінчення навчання свій трудовий шлях розпочав в органах судової влади Львівщини та Тернопільщини.
Пройшов усі щаблі професійного росту, починаючи зі стажиста Ленінського райнарсуду міста Львова, голови Червоноградського міського народного суду і до заступника голови Тернопільського обласного суду з кримінальних справ.
З лютого 1992 року Михайло Васильович плідно працює в органах прокуратури України на посадах прокурора Волинської та Одеської областей, а з 25 листопада 2005 року - прокурор Чернівецької області. З листопада 2008 року - прокурор Дніпропетровської області. За час роботи в органах прокуратури Михайло Косюта зарекомендував себе висококваліфікованим юристом, досвідченим керівником, який вірно визначає пріоритети прокурорсько­слідчої діяльності, проявляє принциповість і вимогливість як до себе, так і до підлеглих працівників.
Він не тільки відмінно володіє методикою судової та прокурорської діяльності, а й постійно приділяє увагу належним умовам праці. Перебуваючи на посаді прокурора Волинської області, М. В. Косюта домігся, щоб прокуратура перейшла до одного з найкращих в місті будинків. А в Одесі було зроблено капітальний ремонт приміщення.

Крім цього, постійно піклується, щоб працівники були забезпечені житлом. Ось тільки у 2007 році прокуратурі Чернівецької області було виділено 16 квартир сучасного планування.
Михайло Васильович ефективно організовує роботу органів прокуратури, координує її діяльність з іншими правоохоронними і контролюючими органами, органами місцевої виконавчої влади та самоврядування.
Основні зусилля органів прокуратури області М.В. Косюта спрямовує на захист інтересів держави, прав і свобод громадян, здійснення нагляду за пріоритетними напрямами у соціальній та еконо-мічній сферах, недопущення формалізму в цій діяльності.
Завдяки проведеним за останні два роки Михайлом Косютою організаційних заходів на Буковині намітились позитивні тенденції до спаду криміно-генної ситуації. Вдвічі зменшилась кількість умисних вбивств, всі з яких повністю розкриті. Значно покращилась якість досудового слідства, активізу-валась робота з підтримки державного обвинувачення в судах.
Загалом М.В. Косюта понад 16 років працює на посадах прокурора Волинської, Одеської, Чернівецької областей і його вміння працювати з людьми, особистий приклад позитивно впливають на продуктивність праці в очолюваних ним колективах, які за підсумками роботи неодноразово визнавалися Генеральною прокуратурою України одними із кращих колективів серед прокуратур областей.
Принциповий, врівноважений підхід у оцінці роботи підлеглих уміло поєднується з доброзичливим ставленням до них за відданість справі. Він багато сил, енергії і досвіду віддає вихованню молодих працівників, підвищенню професійної та загальної культури, створенню атмосфери високої вимогливості та взаємоповаги в колективі.
Як вчений, не перериває зв'язків з юридичними вузами країни, виступає з лекціями перед студентами, є членом спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій Одеської національної юридичної академії.
Також був членом робочої групи Верховної Ради України з розробки Закону України "Про прокуратуру".
За сумлінне і зразкове виконання службових обов'язків, ініціативу та високий професіоналізм у роботі він неодноразово заохочувався Генеральним прокурором України.
За вагомий особистий внесок у зміцнення законності і високий професіоналізм 23 серпня 1999 року наказом Генерального прокурора України № 611 М. В. Косюта нагороджений нагрудним знаком "Почесний працівник прокуратури України", Указом Президента України від 30 листопада 2000 року нагороджений орденом "За заслуги" III ступеня та Указом Президента України від 4 жовтня 1999 року йому присвоєно почесне звання "Заслужений юрист України".
Також, як було зазначено, Михайло Васильович плідно займається і науковою діяльністю, бере безпосередню участь у розвитку юридичної науки в Україні, він успішно захистив дисертацію і йому присвоєно науковий ступінь доктора юридичних наук та вчене звання професора.
У творчому доробку М.В. Косюти ряд монографій та підручників для студентів юридичних вузів країни.
Довголітня сумлінна праця Михайла Косюти на керівних посадах в органах прокуратури сприяє утвердженню верховенства закону, ефективності прокурорського нагляду, зміцненню законності.
Михайло Васильович має чудову сім'ю. Його знають як люблячого чоловіка, шанованого батька та мудрого дідуся. Він завжди знаходить час для того, щоб побути в колі сім'ї, де панують тепло рідної оселі, добро і злагода.
Дружина Галина Петрівна в усьому допомагає чоловікові, разом виховали донечку Ольгу (за фахом юрист). Ольга перебувала на службі в органах прокуратури, а зараз працює приватним нотаріусом у м. Одесі. Підростають онуки: Михайлик та Марійка.