СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Книгницький Мирослав Михайлович



Книгницький
Мирослав Михайлович


Голова Івано-Франківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

Мирослав Михайлович Книгницький народився 5 лютого 1950 року у селі П'ядики Коломийського району Івано-Франківської області.
За його плечима, крім середньої спеціальної, є ще три вищі освіти: Львівський лісотехнічний інститут (закінчив у 1977 р., здобувши спеціальність "Інженер-механік"), Івано-Франківський інститут економіки, права та будівництва (2000 р., спеціальність "Еконо-міка і підприємництво") та Міжнародний науково-технічний університет (2002 р., спеціальність "Облік і аудит").
Трудова біографія М.М. Книгницького розпочалася у 1968 році на Ужгородському фанерно-меблевому комбінаті, де його прийняли на посаду слюсаря-ремонтника під час проходження виробничої практики. Після закінчення технікуму відслужив 2 роки в армії (1969-71 рр.) і знову повернувся в рідний технікум на роботу у виробничі майстерні. Спочатку працював механіком, майстром виробничого навчання і заочно навчався у Львівському ЛТУ (1971-1977 рр.), в 1976 році був переведений на викладацьку роботу, на якій пропрацював понад 15 років, став викладачем вищої категорії, обирався головою профспілкового комітету працівників технікуму, був керівником робочої групи з проблем реформування системи середньої спеціальної освіти. За його ініціативи та безпосередньої участі Коло-мийський технікум механічної обробки деревини у 1991 році став першим в Україні навчальним закладом, реорганізованим у коледж.

У липні 1992 року Мирославу Михайловичу запропонували посаду завідувача новоствореного відділу роздержавлення власності та демонополізації економіки в Івано-Франківській обласній державній адміністрації.
А з травня 1994 року і до сьогодні М.М. Книг-ницький очолює Івано-Франківське обласне територі-альне відділення Антимонопольного комітету України.
Протягом останніх 14 років, завдяки його самовідданій праці на цій посаді, припинено понад 250 порушень конкурентного законодавства, відшко-довано та повернуто споживачам понад 25 млн. грн. за ненадані або надані не в повному обсязі чи неякісні житлово-комунальні послуги. Нині в Івано-Франків-ській області створено сприятливі умови для розвитку конкуренції в сфері будівництва житла, торгівлі, туризму, окремих видах житлово-комунальних послуг у деревообробній та харчовій галузях економіки, промисловості, транспорті, медицині та інших галузях господарювання. Тож діяльність Івано-Франківського територіального відділення оцінена урядовою комплексною комісією у 2005 році як одного із кращих у державі.
М.М. Книгницький докладає усіх зусиль, щоб населення області було якнайповніше поінформоване про конкурентне законодавство. А тому ним опубліковано понад 150 матеріалів роз'яснювального характеру у місцевій пресі, проведено понад 200 виступів на обласному радіо та телебаченні, організовано та проведено понад 20 семінарів різних рівнів.
Мирослав Михайлович провадить активне громадське життя: протягом 1989-1992 років очолював товариство української мови ім. Т.Г. Шевченка у Коломийському технікумі механічної обробки деревини та був членом Коломийської міськрайонної ради цього товариства. Протягом 1989-1994 рр.- активний член Народного Руху України, був депутатом обласної ради першого демократичного скликання, головою комісії з економіки та бюджету.
Улюблений вислів М.М. Книгницького - "Зроби себе сам". Тож свої знання і свій життєвий досвід він щедро передає своїм студентам, викладаючи на кафедрі державного управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу при підготовці магістрів за спеціальністю "Мене-джмент державного управління".
За самовіддану роботу і активну життєву позицію М. М. Книгницького у 1998 р. нагороджено Вітальним листом Президента України, у 1999 р.- Почесною грамотою Антимонопольного комітету України і відомчою відзнакою "Знак пошани", у 2004 р.- Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.
Мирослав Михайлович одружений. Разом із дружиною Наталією Василівною, яка працює вчителем математики, виховав двох дочок - Оксану, яка нині працює економістом обласного управління Ощад-банку, та Лесю, яка працює філологом. У вільний час захоплюється футболом, любить хоровий спів і поезію.