СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Завальнюк Олександр Михайлович



Завальнюк
Олександр Михайлович


РЕКТОР КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ІВАНА ОГІЄНКА, Професор, академік Академії наук вищої освіти України,заслужений працівник освіти України

Олександр Михайлович Завальнюк народився 28 листопада 1951 року в м. Сміла на Черкащині в сім'ї військовослужбовця. Батько - фронтовик Михайло Опанасович - з 1957 року очолював школу с. Підпилип'я, куди невдовзі переїхала родина Завальнюків.
Закінчивши у 1968 році із золотою медаллю школу, Олександр Михайлович без особливих вагань подав документи для вступу на історичний факультет Кам'янець-Подільського педінституту.
Отримавши диплом з відзнакою (1972), О.Завальнюк їде працювати вчителем історії до Крилівської середньої школи (Рівненщина). У травні наступного року розпочав службу в лавах Радянської Армії. Після служби в армії працював вихователем піонерського табору, а пізніше - вчителем історії та географії Орининської школи-інтернату Кам'янець-Подільського району.
У 1976 році вступає до аспірантури Київського педінституту.
В жовтні 1979 року на запрошення ректора Кам'янець-Подільського педінституту Олександр Завальнюк їде до Кам'янця-Подільського та обіймає посаду асистента кафедри історії СРСР і УРСР. У червні 1981 р. його обрано старшим викладачем. У цей період відбувся успішний захист Олександром Михайловичем кандидатської дисертації (1980). Восени 1986 року йому присвоєно ухвалою ВАК при Раді Міністрів СРСР вчене звання доцента. У квітні 2006 р. Атестаційна колегія присвоїла йому вчене звання професора.

За одностайним голосуванням ради історичного факультету у квітні 1993 р. Олександра Михайловича було обрано на посаду декана.
Під егідою О.М. Завальнюка організовується постійно діюча виставка наукових праць викладачів кафедр факультету, вдосконалюється навчальний процес, започатковується комп'ютеризація навчального процесу. При сприянні ректорату було відкрито аспірантуру та магістратуру. Всебічна допомога надається становленню й функціонуванню Центру дослідження історії Поділля, створеного від Інституту історії України НАН України.
Паралельно займається громадською діяльністю. У 1998-2002 рр. був депутатом міськради, очолював постійну депутатську комісію з питань освіти, культури, молоді та спорту. У 2003-2006 рр. входив до складу міського виконавчого комітету, дбав про зростання всіх сфер життєдіяльності Кам'янця-Подільського.
24 січня 2002 р. колегія Міністерства освіти і науки України призначила О.М. Завальнюка ректором Кам'янець-Подільського державного педагогічного університету (з 2003 р. - державного, з січня 2008 р.- національного). 11 липня 2007 р. міністр освіти і науки України призначив його керівником закладу на другий термін.
Виконання програми ректора забезпечило відкриття в університеті 14 нових спеціальностей, ріст кількості науково-педагогічних працівників (з 266 до 662), студентського контингенту (з 5,3 тис. до 9 тис. осіб), підготовку кадрів (у 2003-2008 рр. захищено 10 докторських і 81 кандидатську дисертацію), ефективності НДР (у 2002-2008 рр. опубліковано близько 13 тис. праць, у т.ч. 707 монографій, підручників і навчальних посібників), а також зміцнення матеріальної бази (навчальні площі зросли на 13 тис. м2, парк комп'ютерів нараховує понад 600 одиниць).
Активно проводиться курс на міжнародне співробітництво, насамперед з вузами Росії, Польщі, Німеччини та Франції. Всього ж підтримуються зв'язки з 88 організаціями і установами.
Вчений досліджує проблему становлення національної університетської освіти у 1917-1920 рр.
О.М. Завальнюк опублікував понад 400 наукових праць, у т.ч. 26 монографій і навчальних посібників. Відповідальний редактор наукової збірки "Освіта, наука і культура на Поділлі" (опубліковано 12 томів). Керує науковою школою "Проблеми історії України кінця ХІХ ст. - 30-х років ХХ століття".
Нагороджений орденом рівноапостольного князя Володимира, відзнакою "Свята Софія", золотою медаллю "За заслуги в освіті", срібними медалями "Незалежність України", "За патріотизм", знаками Ярослава Мудрого, Петра Могили, "Лідер України", "Честь і Шана", "За заслуги перед міською громадою Кам'янця-Подільського".