СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Войцишен Віктор Дмитрович



Войцишен
Віктор Дмитрович


ПРОКУРОР ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, Почесний працівник прокуратури України Державний радник юстиції 3 класу

Народився 1 січня 1962 р. в с. Данківці Хотинського району Чернівецької області в сім'ї колгоспників. Сільське життя з малих літ гартує людину, призвичаює до праці. Саме ця мудра і водночас проста філософія вплинула на характер Віктора Войцишена.
Професія юриста подобалася Віктору з дитинства. У 1983 р. він вступив на юридичний факультет Харківського юридичного інституту за спеціальністю "Правознавство". І жодного разу не пошкодував про обраний шлях. В органах прокуратури - з серпня 1987 р. Працював стажистом, старшим слідчим прокуратури м. Артемівська Донецької області. У подальшому обіймав посади старшого помічника прокурора, заступника прокурора м. Артемівська; прокурора відділу нагляду за дотриманням законів спецпідрозділами по боротьбі з організованою зло-чинністю прокуратури Донецької області; прокурора аналогічного відділу прокуратури Вінницької області; старшого прокурора цього самого відділу.
Віктор Войцишен працьовитий, завжди керується бажанням бути корисним людям. На всіх відпо-відальних постах виявляв принциповість, відпо-відальність, ініціативу, тож користувався непідробним авторитетом серед колег; його роботу схвально оцінювало і керівництво. Невдовзі молодого перспек-тивного юриста призначили начальником відділу нагляду за дотриманням законів органами внутрішніх справ та податкової міліції при проведенні опера-тивно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства прокуратури Вінницької області. З жовтня 2001 по лютий 2003 рр. Віктор Дмитрович працював міжрайонним прокурором м. Козятин Вінницької області. У лютому 2003 р. призначений прокурором м. Вінниці. Посаду прокурора Полтавської області обіймає з липня 2005 р. Керує великим колективом, який налічує майже 500 працівників, із них 340 - прокурорсько-слідчі кадри. В.Д. Войцишен переко-наний: "Не можна нехтувати виконанням своїх професійних обов'язків через страх нажити собі ворогів чи кому-небудь не сподобатися. У роботі треба керуватися лише одним - Законом. Адже від того, наскільки принципово відстоюватимемо права громадян, якою ефективною буде боротьба з корупцією, хабарництвом та іншими злочинами, значною мірою залежатиме імідж прокуратури". Його поважають у колективі за відкритість у спілкуванні і вміння вислухати; ветерани - за розуміння і допомогу; молодь - за батьківське ставлення, мудру пораду.

Як керівник колективу, він наполегливо вимагає від підлеглих гідної поваги до прав та свобод людини, неупередженості, дотримання правової рівності громадян перед законом. Власним прикладом Віктор Войцишен доводить молодим фахівцям, що успішна діяльність прокурора зумовлена непохитною переконаністю у справедливості і великій соціальній значимості своєї справи. І оскільки прокурор має широкий обсяг владних повноважень, він зобов'язаний не лише ефективно, але й обачно користуватися ними, ретельно аналізувати всі обставини справи, бути об'єктивним. Віктор Войцишен переконаний, що прокурор повинен оцінювати явища з урахуванням всіх деталей, прораховувати прямі та побічні результати. Крім того, В. Войцишену імпонують слова відомого юриста А. Коні, який назвав прокурора "промовляючим суддею", адже і справді прокурор є викривачем суспільних пороків, антигромадянських проявів, злочинності, свавілля. Тому своїм підлеглим Віктор Дмитрович наполегливо рекомендує розвивати ораторські здібності, культуру володіння письмовою мовою, щоб передавати широкому загалу свої думки у яскравій, переконливій та зрозумілій формі. Ці якості особливо потрібні у разі підтримання державного обвинувачення, коли прокурор відстоює перед судом обвинувачення про вчинення злочину підсудним. Підтримуючи обвинувачення в суді, прокурор привселюдно обвинувачує підсудного та наполягає на застосуванні до нього справедливого покарання і допомагає суду в кваліфікованому вирішенні справи. На переконання Віктора Войцишена, змагальний судовий процес створює сприятливі умови для оцінки доказів, виявлення всіх обставин справи.
Особливу увагу у роботі прокуратури Віктор Дмитрович приділяє правозахисній діяльності, адже провадження її необхідне для суспільства та держави. Сутність правоохоронної діяльності він вбачає у протидії злочинним проявам, перш за все, з боку державних органів та посадових осіб, нейтралізації цих порушень та притягненні винних до відповідаль-ності.
За сумлінну, відповідальну та віддану роботу Віктора Войцишена нагороджено нагрудним знаком "Почесний працівник прокуратури України", Почес-ною грамотою Верховної Ради України. У 2008 році отримав звання "Заслужений юрист України".
Вільний від роботи час Віктор Войцишен про-водить з родиною. Він захоплюється спортом: футболом, більярдом. Є шанувальником української пісні, гарно співає. Цю артистичність він передав і молодшій доньці Олександрі, яка чудово малює.
Дружина Наталія Олексіївна також юрист за професією. Продовжує сімейну традицію старша донька Ганна, яка завершує навчання у Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого. Олександра поки що школярка, але у майбутньому також мріє відстоювати верховенство права.