СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Гельфер  Григорій   Аркадійович

Гельфер

Григорій Аркадійович

Художній керівник театру «КВН ДГУ»

За значний особистий внесок у соціально-економічний, культурний розвиток Дніпропетровської області, вагомі трудові досягнення та з нагоди 75-річчя утворення області присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв Украї­ни» (2007).

Один із засновників легендарної команди «КВН ДГУ», автор телевізійних програм і медіа­проєктів Григорій Аркадійович Гельфер досягнув успіху не тільки як творча особистість, а і як громадський діяч, котрий докладає чимало зусиль для розвитку культурного життя рідного міста. За його ініціативи відбуваються знакові мистецькі події в Дніпрі й стартувало багато проєктів, покликаних змінювати міське середовище.
Народився 26 травня 1954 р. в м. Дніпро. Саме це місто стало майданчиком для його майбутньої творчої і професійної реалізації.
Григорія Гельфера захоплювала гра КВН і заняття в літературній студії. Свої таланти розділив між «фізи­кою» і «лірикою», першу вищу освіту він здобув на механіко-математичному факультеті Дніпропетровського державного університету у 1976 р. Понад п’ятнадцять років працював за спеціальністю — інженером-програмістом. Але водночас

писав гумористичні оповідання, вірші, п’єси, які друкували в періодиці, наприклад у журналах «Юність», «Літературна газета» та «Студентський меридіан». Під псевдонімом Григорій Аркадьєв опублікував книжку «Место для Коноплева».
З 1984 до 1990 рр. Г. А. Гельфер заочно навчався на драматурга в Московському літературному інституті імені М. Горького. Відтоді не зраджував своєму покликанню.
Ще в студентські роки він створив на факультеті команду КВН. А у 1987 р. був одним із засновників та авторів легендарної телевізійної команди «КВН ДГУ». У 1994 р. вона перетворилася на театр «КВН ДГУ», художнім керівником якого він є і донині. Колектив об’їздив із гастролями країни СНД, Німеччину, Ізраїль, Іспанію, США, Польщу та багато інших. Понад тисячу концертів вони відіграли в різних куточках України та за кордоном.
Останніми роками команда театру працює над проєктом «Кабаре «Весёлый ПесецЪ», який випускає пародійні кліпи, реагуючи на актуальні події в країні. Ці відео транслюють на телеканалах та в мережі.
Разом із Євгеном Гендіним Григорій Гельфер співпрацював із центральними російськими каналами — вони були авторами сценаріїв розважальних програм і мюзиклів. Але у 2014 р. співпрацю припинили.
У тому ж році вони написали текст до пісні «Детка, это Днепр», яку вважають неофіційним гімном міста.
Багато енергії Григорій Гельфер спрямовує на те, щоб місто жило й розвивалося. Він керує художньою радою при міському голові ­Дніпра, яка за чотири роки підтримала грантами більше ніж сотню культурних проєктів. Також очолює правління благодійного фонду «Культурна столиця». Саме завдяки йому в Дніпрі з’явилися Міжнародний книжковий фестиваль Book Space, фестиваль блогерів «Дніпровський пост» і фестиваль авторської пісні імені О. Галича «Облака». Команда відродила щорічний фестиваль «Джаз на Дніпрі», історія якого триває більше ніж пів століття.
За ініціативи Григорія Аркадійовича відкрили школу мистецтв імені Вадима Сідура. У ній допомагають молодим урбаністам, дизайнерам та всім, хто має цікаві ідеї, утілювати інноваційні рішення й робити місто комфортнішим. Також Григорій Аркадійович був депутатом Дніпровської міської ради під час III та IV  скликань, а нині обіймає посаду депутата VII скликання. Є членом постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту.
Життєве кредо Григорія Аркадійовича — слова польського письменника й філософа Станіслава Єжи Леца: «Пам’ятайте: людина не має вибору — вона повинна бути людиною!»