СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Антоненко Олександр Анатолійович

Антоненко

Олександр Анатолійович

Голова правління ПАТ «Вовчанський агрегатний завод», кандидат технічних наук

За вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної, соціальної і правової держави присвоєно почесне звання «Заслужений машинобудівник України» (2009).
Динамічний розвиток ПАТ «Вовчанський агрегатний завод» (ПАТ «ВАЗ») нерозривно пов’язаний з ім’ям Олександра Анатолійовича Антоненка, який чверть віку працює на керівних посадах підприємства та зробив значний внесок у забезпечення випуску конкурентноздатної продукції, що відповідає світовим стандартам. Народився Олександр Антоненко 21 вересня 1958 р., виріс у м. Полтава. Після закінчення у 1981 р. Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» за спеціальністю «Авіаційні двигуни» був направлений до Вовчанського агрегатного заводу, де пройшов шлях від змінного майстра до головного інженера, упродовж 1992–1994 рр. — директор заводу, з 1994 р. — голова правління ПАТ «ВАЗ». У важкий для економіки України час завдяки професіоналізму, енергійності та

організаторським здібностям Олександра Антоненка завод не лише зберіг кадровий та виробничий потенціал, а й продовжив розвиватися. Нині підприємство здійснює проектування і виробництво складних агрегатів гідравлічних і паливнорегулюючих систем авіаційної техніки, навісного обладнання для станцій, що працюють в системі транспортування природного газу, а також виробництво пневмо­агрегатів для автомобільної промисловості. Переломним для ПАТ «ВАЗ» став 2014 р., коли постало завдання пошуку і створення нових агрегатів для світових ринків авіаційної і газоперекачувальної продукції. Для її вирішення застосована нова концепція пропозиції повного спектру послуг підприємства — від проектування і розробки до серійного виробництва, гарантійного та післягарантійного обслуговування. Продукція підприємства експонувалася на міжнародних виставках в Китаї, Індії, Узбекистані, Казахстані, Азербайджані. Як результат, нині розробляються агрегати для компаній AVIC, HAL, відкрито представництво ПАТ «ВАЗ» в Середній Азії для просування на її ринку авіаційної, газоперекачувальної і автомобільної продукції. Укладені угоди з компаніями Польщі та Чехії. У 2013 р. ПАТ «ВАЗ» отримав Міжнародний сертифікат якості ISO/TS16949:2009, ставши першим і єдиним в Україні підприємством, яке відповідає вимогам сертифікаційного органу TUV Hessen (Німеччина). У 2016 р. проведений німецькими спеціалістами аудит підтвердив відповідність продукції заводу світовим стандартам. На підприємстві впроваджено систему менеджменту якості, яка відповідає вимогам міжнародного аерокосмічного стандарту AS/EN 9100. ПАТ «ВАЗ» є неодноразовим лауреатом європейських і українських форумів та конкурсів якості, серед нагород: «Золота медаль» Асоціації національної промисловості (м. Париж, Франція, 2000), «Срібний дельфін» ЄС (м. Брюссель, Бельгія, 2000), сертифікат ЕFQМ «Визнання досконалості у Європі» (2004), лауреат Почесної грамоти Кабінету Міністрів України (2009). У досягненнях заводу — заслуга всього колективу і особисто голови правління О. А. Антоненка, який є лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки (1998), почесний громадянин Вовчанського району, нагороджений Грамотою Президента України (2004), орденом святого Георгія Переможця (2012). Неодноразово обирався депутатом Вовчанської міської і районної рад, з жовтня 2015 р. — депутат Харківської обласної ради VII скликання. У досягненні вершин колектив ПАТ «ВАЗ» керується девізом: «Ми не прагнемо бути першими, але ми не допустимо, щоб хтось був кращим за нас».