СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Яценко Семен  Леонтійович

Яценко

Семен Леонтійович

Виконувач обов’язків голови Смілянського міськрайонного суду Черкаської області, кандидат юридичних наук

За вагомий особистий внесок у розбудову правової держави, зміцнення законності і правопорядку, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод громадян присвоєно почесне звання «Заслужений юрист України» (2006).
Складно заперечити той факт, що на суддю покладена вкрай відповідальна місія — вершити правосуддя, забезпечуючи верховенство права і закону. Цю професію обирають на все життя, від початку зваживши можливі труднощі повсякденної роботи.

Шляхетна справа в ім’я справедливості, що стала покликанням Семена Леонтійовича Яценка. Народився майбутній правознавець 27 лютого 1950 р. у с. Руська Поляна Черкаської області. У 1977 р. закінчив з відзнакою Харківський юридичний інститут (нині — Національний юридичний університет імені Я. Мудрого). Трудове становлення розпочав на посаді стажиста судді Сос­нівського районного суду м. Черкаси. Вже за рік талановитого молодого спеціаліста обрали суддею Смілянського міського суду, а в серпні 1980 р. — головою цього ж суду. У березні 2000 р. Семена Леонтійовича обрано суддею Смілянського міського суду безстроково. З 2007 до 2011 рр. — голова ради суддів Черкаської області. З липня 2004 р. С. Л. Яценко був призначений головою Смілянського міськрайонного суду. На сьогодні продовжив виконувати обо­в’яз­ки голови Смілянського міськрайонного су­ду Черкаської області за дорученням колективу. Багаторічна робота Семена Леонтійовича у суді дозволила накопичити цінний дос­від, який є корисним для молодого покоління юристів, тож С. Л. Яценко організував свій розк­лад з урахуванням часу, присвяченого педагогічній діяльності. Зокрема, він є викладачем Харківського університету внутрішніх справ та Східноєвропейського університету економіки та менеджменту. Автор методичних рекомендацій з розгляду цивільних та кримінальних справ, які використовуються в суддівській практиці. Досконало оволодівши суддівською профе­сією, Семен Леонтійович долучився й до нау­кової роботи, за результатами якої у 2010 р. успішно захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності «Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право». Більше того, окрім юридичного спрямування роботи, С. Л. Яценко бере активну участь у спортивному житті краю, зокрема є почесним президентом регбійного клубу «Сміла» — чемпіонів України з регбі. Одружений, має синів Олександра і Володимира, котрі також пов’язали життя з юриспруденцією. Багатогранність натури Семена Леонтійовича підтверджує улюблений вислів: «Той, хто марнує час — не розуміє цінності життя».