СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Гусаков Володимир  Миколайович

Гусаков

Володимир Миколайович

Президент Національної спілки архітекторів України, дійсний член Української академії архітектури

За особливі заслуги в розвитку вітчизняної архітектури, значні творчі успіхи в галузі місто­будування, реставрації і відтворенні пам’я­ток історії та культури, спорудженні об’єк­тів присвоєно почесне звання «Заслужений архітектор України» (1996).
Архітектурна справа для Володимира Миколайовича Гусакова сповнена цікавих і яскравих проектних рішень, що успішно здійснені. Зробив значний внесок у формування національної нормативної бази незалежної України в сфері містобудування, архітектури та будівництва. Народився 10 жовтня 1949 р. у с. Вейделівка Білгородської області (Російська Федерація). Стати архітектором мріяв ще підлітком. Вищу освіту здобув на архітектурному факультеті Харківського сільськогосподарського інституту. З 1971 до 1986 рр. працював в Українському державному проектному інституті «Укрміськ­будпроект» (м. Харків), обіймав посади архітектора, керівника групи, керівника архітектурно-планувальної майстерні. Взяв за правило пораду першого наставника: не відмовлятися від будь-якої роботи, відповідально ставиться до кожного замовлення.

Сумлінного, ініціативного професійного архітектора Володимира Гусакова згодом призначили директором інституту (1986–1990). Створив чимало містобудівних проектів, серед них генеральні і детальні плани забудови Харкова, Кіровограда, Курська, Долинської. За його активної участі розроблені конкурсні проекти реконструкції центрів Сум, Полтави, Кривого Рогу, Білої Церкви, Кременчука, Лисичанська. Очолював групи, які працювали над проектами будівництва селища Ургал Байкало-Амурської магістралі, м. Ноябрьськ Тюменської області, м. Кіровокан (республіка Вірменія), яке постраждало від землетрусу, а також міст і селищ Курської Магнітної аномалії (Російська Федерація). Під керівництвом Володимира Гусакова колектив інституту одним з перших в Україні здійснив перехід на госпрозрахунок. У серпні 1990 р. досвідченого фахівця призначено Головою Державного комітету України з будівництва та архітектури. Володимир Миколайович очолював авторські колективи з підготовки найважливіших законопроектів, серед них закони України «Про архітектурну діяльність», «Про основи містобудування», «Про планування та забудову територій», «Про охорону культурної спадщини, «Про генеральну схему планування території України». Заступник голови Комісії з питань відтворення видатних пам’яток історії та культури при Президентові України (1995–2001). Радник Прем’єр-міністра України (2001–2002), голова Комітету з державних премій України в галузі архітектури (1996–2002). З 2001 до 2003 рр. — віце-президент корпорації «Познякижитлобуд» м. Київ. З 2003 до 2011 рр. — голова наглядової ради ПАТ «Трест «Південзахідтрансбуд». Завдячуючи Володимиру Гусакову відбулося становлення Інституту сучасного проектування, за проектами якого зведено в м. Києві житлові будинки по вул. Щор­са, 44, житлово-офісні комплекси на бульварі Дружби Народів, 14–16 і вул. Солом’янській, 15 А, бізнес-комплекс по вул. Іллінській, 8 та багато інших об’єктів. З грудня 2011 р. — президент Національної спілки архітекторів України. У 2000 р. захистив кандидатську дисертацію «Каркасні будівлі з ефективними стінами». Автор понад 50 публікацій з проблем архітектури, містобудування у фахових та популярних виданнях. Постійно бере участь у роботі державних екзаменаційних комісій Київського національного університету будівництва та архітектури, викладає на архітектурному факультеті вишу. Двічі лауреат державних премій України в галузі архітектури (1995, 2009), кавалер ордена «За заслуги» III ступеня (1999). Життєве кредо Володимира Миколайовича радісне і натхненне: «Люблю свою професію».