СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Хаджіогло Микола  Петрович

Хаджіогло

Микола Петрович

Старший тренер Національної жіночої збірної команди України з боксу (2008–2012)

За вагомий особистий внесок у?розвиток і популяризацію фізичної культури та спорту в?Україні, підготовку висококваліфікованих спортсменів присвоєно почесне звання «Заслужений тренер України з кікбоксингу» (2003) та «Заслужений тренер з боксу» (2010).
Наставник, ентузіаст, безмежно відданий улюбленій справі, Микола Петрович Хаджіогло підготував майстрів спорту міжнародного класу, які здобули призові місця на престижних змаганнях Європи та світу. Завдячуючи тренеру рідне місто Миколаїв стало визнаним центром розвитку боксу. Заснов­ник Школи бойових мистецтв, ініціатор та організатор українсь­кого турніру на Кубок Миколаєва — єдиного в Європі турніру, в якому змагаються з усіх вагових категорій. Народився 13 лютого 1952 р. у Миколаєві. Серед багатьох спор­тивних секцій, які на той час активно працювали, віддав перевагу боксу. Займався під керівництвом заслуженого тренера України Олега Прокоповича Григор’єва. Вищу освіту здобув у Миколаївському національному університеті імені В. О. Сухомлинського за спеціальністю «Вчитель фізичної культури». Трудовий шлях розпочав у 1975 р., обіймаючи посаду тренера-викладача з боксу в Миколаївській раді «Динамо». Потім — завуч дитячої спортивної школи, разом з директором Віктором Запорожцем зробили значний внесок у розвиток боксу та кікбоксингу. Працювати доводилось на ентузіазмі, на перших порах держава майже нічого не фінансувала, оплачували екіпіровку самостійно. Кожен з напрямів, яким займався Микола Петрович, — кікбоксинг, таїландський бокс, французький сават, ушу, — викликав у нього великий інтерес. З 1997 по 2004 рр. — старший тренер збірної України з кікбоксингу.

У 2005 р. почав тренувати жіночу збірну з боксу. На перший збір, пригадує, приїхало лише 14 дівчат. Та невдовзі для 11 вагових категорій в Україні було представлено 33 дівчини. Перший чемпіонат з жіночого боксу в Україні, який досі офіційно не визнаний, був проведений саме у Миколаєві в 1995 р. Микола Петрович зумів довести, що жіночий бокс в Україні має шанувальників і багатий на славні імена. Підготував 3 заслужених майстри спорту, 22 майстри спорту України міжнародного класу, понад 30 майстрів спорту України. Зокрема, майстрів спорту міжнародного класу Наталію Перехрест, Ольгу Новікову, Анастасію Савінову, Людмилу Грицай, Наталію Бирюк, Тетяну Іващенко, Галину Вороблевську, а також майстрів спорту з боксу Інну Злотницьку, Вероніку Лобанову. За підготовку чемпіонки Європи 2011 р. з боксу Наталі Бірюк призначено стипендію Президента України. У 1995 р. вже відомого тренера запросили працювати до Африки, запропонувавши солідну зарплату. Однак від пропозиції відмовився, залишаючись відданим Батьківщині і спортивному клубу рідного міста. Нині у Миколи Хаджіогло чимало учнів та послідовників, в?тому числі із зарубіжних країн. Заслужений тренер Євразії, президент трьох спортивних федерацій Миколаївщини, директор спортклубу м. Миколаїв. У вільний час любить відвідувати галереї та музеї, читати, слухати музику. Життєве кредо: «Якщо любиш свою справу, то все буде виходити і ніколи не набридне». Одружений. Донька Наталя займалася кікбоксингом, тайським боксом. Навчалася в США, знай­шла себе у сфері комп’ютерних технологій.