СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Павлов Микола Петрович

Павлов

Микола Петрович

Головний тренер полтавської «Ворскли»

За вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, про­фесіоналізм та досягнення висо­ких спор­тивних результатів наго­род­жений орденом «За заслуги» III сту­пеня та почесним званням «Заслужений тренер України». Микола Павлов, радянський футболіст і український тренер, народився 20 червня 1954 р. в столиці України (тоді – УРСР). Грати у футбол почав у дитинстві, а 18-річним юнаком вийшов на поле у складі команди другої ліги чемпіонату СРСР «Спартак» (Брест). Відтоді Микола Петрович виступав на позиціях захисника і півзахисника в коман­дах «Динамо» (Брест), «Крила Рад» (Куйби­шев), «Динамо» (Мінськ), «Чорноморець» (Одеса), «Дніпро» (Дніпропетровськ). 1981 року був змушений залишити мінське «Динамо» за сімейними обставинами. Маючи пропозиції від кількох клубів вищої ліги, Микола Павлов вибрав «Дніпро». Разом з новою командою став чемпіоном СРСР 1983 року, а за рік завоював «бронзу» футбольної першості Радянського Союзу. У вищій лізі СРСР провів 210 матчів, забив 6 м’ячів. Єдина зустріч збірної СРСР, в якій узяв участь М.П. Павлов, закінчилася для талановитого захисника на 20-й хвилині.

Граючи проти молодого німця Руді Фьоллера, Микола Павлов грамотно вибив м’яч у підкаті, проте нападник усією масою приземлився йому на коліно. Як наслідок, Павлов Микола Петрович, один із найкращих представників свого амплуа у радянському футболі, дістав важку травму.

З кар’єрою гравця довелося попрощатися – проте не з футболом. Микола Петрович вступає до Вищої школи тренерів, закінчує Дніпропетровський інститут фізкультури. У різні роки М.П. Павлов ставав біля стерна нікопольського «Колоса», сімферопольської «Таврії», херсонського «Кристала», дніп­ропетровського «Дніпра» та «Металурга» / «Іллічівця» з Маріуполя. Тричі – у 1992 (матч проти збірної Білорусії) і 1994 роках (два матчі проти збірної Кореї) Микола Петрович виходив на поле у ранзі головного тренера збірної України. У сезоні 1994/95 Микола Павлов був запрошений в «Динамо» Київ на посаду начальника команди, але в ході сезону став виконувачем обов’язків головного тренера. З 2007 року – головний тренер полтавської «Ворскли», де успішно працює по сьогод­ніш­ній день. У сезоні 2011/12 «Ворскла» вперше в своїй історії пробилася до групового етапу Ліги Європи УЄФА, де на рівних боролася з данським «Копенгагеном», бельгійським «Стандардом» і німецьким «Ганнове­ром-96».­ Микола Петрович – чудовий сім’янин, виховує з дружиною двох дочок. У футболі для Миколи Павлова нема секретів; недаремно його девіз звучить: «Вони туди лише йдуть, а я вже вертаюся…»