СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Куц Віталій Петрович

Куц

Віталій Петрович

Керівник архітектурно-проектної майстерні №2 державного підприємства «Науково-дослідний і проектний інститут «Містобудування»

За значний особистий внесок у становлення незалежності України, утвердження її суверенітету та міжнародного авторитету, заслуги у державотворчій, соціально-економічній, науково-технічній, культурно-освітній діяльності, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові присвоєно почесне звання «Заслужений архітектор Укра­їни» (2011). Народився 13 липня 1948 р. у с. Козари Носівського району Чернігівської області. Вищу освіту здобував у 1970–1976 рр. на факультеті архітектури Київського інженерно-будівельного інституту (КІБІ). Трудовий шлях розпочав 1976 р., одразу після закінчення інституту. Професійну школу пройшов від архітектора ІІІ категорії до головного архітектора проектів. Віталій Петрович горить роботою, створюючи нові, щоразу неповторні проекти. Наразі керує архітектурно-проектною майстернею № 2 державного підприємства «Науково-дослідний і проектний інститут «Містобудування». Основні напрями діяльності установи – містобудування, архітектура будівель і споруд.

Своєрідний «почерк», характер роботи Віталія Петровича впізнаваний не лише в Україні, а й за кордоном. Серед найвідоміших будівель та споруд – залізничний вокзал місткістю 300 пасажирів на станції Ургал (БАМ, 1980), корпус таможні на станції Брест-центральний (Білорусь, 1983), автозалізничний вокзал загальною місткістю 450 пасажирів на станції «Роздільна» Одеської області (2000), вокзал приміського сполучення місткістю 1000 пасажирів на станції «Караваєві дачі» у Києві (2004), генеральний план розвитку Національного наукового центру – Нікітський ботанічний сад (ННЦ-НБС) у Ялті (2010). Віталій Петрович натхненно втілює у життя свої творчі задуми. З 1993 р. є постійним членом Спілки архітекторів ­України. За багаторічну сумлінну працю нагороджений грамотою Держбуду РСФСР за архітектуру вокзалу на станції Ургал (БАМ), нагрудним знаком «Почесний працівник будівництва та архітектури» ІІ ступеня, Подякою Кабінету Міністрів України. Одружений, має трьох дітей: синів Володимира та Милослава, доньку Ольгу. Улюбленим висловом Віталія Петровича стали слова Якова Чернікова: «Художник, создай мир, которого не было, нет и никогда больше не будет».