СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Волков Олег Ігорович

Волков

Олег Ігорович

Кандидат технічних наук, професор, член-кореспондент Академії педагогічних наук України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки

За вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, впровадження сучасних методів навчання і виховання молоді присвоєно почесне звання «Заслужений працівник народної освіти України» (1998). За високий особистий внесок у розвиток науки, реалізацію гуманітарної політики та високий професіоналізм нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (1999) та орденом «За заслуги» III ступеня (2004). За значний особистий внесок у розвиток олімпійського руху, підготовку спортсменів міжнародного класу, забезпечення високих спортивних результатів національної збірної команди України на ХХIX та XXX літніх Олімпійських іграх нагороджений орденом Данила Галицького (2008) та орденом «За заслуги» ІІ ступеня (2012). Серед критеріїв, які найкращим чином характеризують людину, Олег Ігорович називає компетентність як поєднання професійності і знань, досвіду роботи і вміння оперативно та системно вирішувати будь-які за складністю завдання. Народився 8 січня 1944 р. у м. Києві. Вищу освіту здобував на фізичному факультеті Київського державного університету ім. Т. Шевченка у 1960-1965 рр. Після закінчення направлений до Київського технологічного інституту легкої промисловості.

Працював спочатку інженером, старшим інженером, а згодом і старшим науковим співробітником. З 1966 по 1969 рр. поглиб­лював фахові знання в аспірантурі цього вишу і в 1971 р. успішно захистив кандидатську дисертацію. У 1974–1993 рр. Олег Ігорович працював у Київському політехнічному інституті на посаді доцента, професора кафедри загальної та експериментальної фізики. Особливості освіти і науки за кордоном вивчав у 1977–1978 рр., на стажуванні в Амстердамському університеті (Нідерланди) та під час роботи консультантом завідувача кафедри Вищого загальновійськового училища Республіки Куба у 1980–1982 рр. Набутий досвід Олег Ігорович отримав нагоду використати, працюючи в апараті Міністерства освіти України. У 1986 до 1990 рр. працював на посадах інспектора, головного інспектора та завідувача відділу. Наступні три роки життя пов’язані з роботою в Секретаріаті Верховної Ради України. У 1993–1994 рр. О.І. Волков – перший секретар Посольства України в Аргентині. З серпня 1994 до жовтня 1996 рр. завідував відділом науки і освіти Адміністрації Президента України, після чого до квітня 2003 р. обіймав посади заступника директора Департаменту внутрішньої політики і начальника Управління науково-технічного та гуманітарного розвитку Секретаріату Кабінету Міністрів України. З 1995 р. брав участь у роботі Комітету з питань реформи вищої освіти в Україні, був членом Державних комісій з питань реформування професійно-технічної та вищої освіти, з питань реформування в галузі науки. Можливість працювати над законопроектами на професійному рівні Олегу Ігоровичу дало навчання на заоч­ному факультеті Національної юридичної академії ім. Я. Мудрого. У травні 2003 р. О.І. Волков обраний на посаду ректора Київського національного університету технологій та дизайну. Розроблені цільові програми розвитку університету на період 2003–2010 рр. повною мірою виконані. Після закінчення контракту ректора О.І. Волков продовжив громадську роботу як член виконкому Національного олімпійського комітету та президента Федерації стрільби України. Олег Ігорович – почесний працівник фізичної культури і спорту, почесний працівник туризму, почесний громадянин м. Буенос-Айрес. За багаторічну сумлінну працю нагороджений орденами князя Володимира III та ІІ ступенів, преподобного Нестора Літописця, Михайла Ломоносова.