СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Євдокимов Юрій Олексійович

Євдокимов

Юрій Олексійович

Губернатор мурманської області (1996–2009), Віце-президент, голова представництва ПОВ «Метако» (Велика британія) в Санкт-Петербурзі

Юрій Олексійович народився 1 січня 1946 р. у м. Клевань Рівненської області в родині військовослужбовця. Дитячі та юнацькі роки пройшли в Запоріжжі, де й розпочалося трудове становлення: у 1963-1970 рр. працював електрослюсарем, майстром з ремонту обладнання, наладником складального цеху Запорізького електровозоремонтного заводу. Вищу освіту здобував на вечірньому відділенні Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту за спеціальністю «Інженер-механік». У групі радянських військ у Німеччині проходив строкову військову службу. Впродовж 1972–1974 рр. обіймав посаду старшого інженера Запорізького НДІ будівельного виробництва. В 1974 р. Юрій Олексійович був запрошений на роботу до тресту «Ковдорстрой» у Мурманській області. Працював спочатку механіком, через деякий час був призначений старшим виконробом тресту. З жовтня 1974 р. – на партійній роботі у Кіровському міськкомі КПРС та в Мурманському обкомі КПРС. Додатково здобув освіту у Ленінградській вищій партійній школі. Неодноразово обирався депутатом Апатитської та Кіровської міських рад, Мурманської обласної ради, пізніше – депутатом Державної Думи федеральних зборів РФ. У 1990–1994 рр. очолював Мурманську обласну раду народних депутатів.

Після розпуску ради народних депутатів обіймав посаду генерального директора Мурманського філіалу АТ «Акціонерна фінансова корпорація «Система» (1994–1996). У грудні 1996 р. Юрія Олексійовича обрано головою адміністрації Мурманської області. З цього часу розпочався новий етап його життя, пов’язаний із втіленням програми розбудови області та піклування про добробут населення. Результатом його послідовної діяльності стала довіра громадян і переобрання Ю.О. Євдокимова губернатором у 2000 та 2004 рр., а в 2007 р. його утвердження на цій посаді указом Президента РФ. Понад 15 років був президентом Всеросійської асоціації суб’єктів РФ, які шефствували над кораблями і частинами Червонопрапорного Північного флоту, президентом Союзу промисловців та підприємців Мурманської області, головою Мурманського відділення Російського дитячого фонду. Тривалий час входив до складу Ради федерації РФ, а з 2003 р. – у складі Президії державної ради РФ. У 2009 р. пішов у відставку з посади губернатора, до 2011 р. очолював Кіностудію «РВС-Санкт-Петербург» ЗАТ «Всемирные Русские Студии», був генеральним директором ВАТ «Ленфильм ХХІ». Нині обраний віце-президентом, головою представництва ПОВ «Метако» (Велика Британія) в Санкт-Петербурзі. Юрій Олексійович – людина невтомної праці та нестримної енергії, нагороджений орденами «За заслуги перед Отечеством» ІІІ і IV ступенів та орденом «Знак почета». За милосердя до дітей та реалізацію унікальної програми «Врятуй дитину» (до життя повернули 450 тяжкохворих дітей) удостоєний ордена РПЦ «Святого благоверного царевича Димитрия». За реалізацію низки екологічних проектів спільно з норвезькими регіонами нагороджений Командорським хрестом Норвезького королівського ордену «За заслуги». Кавалер Золотого почесного знака «Международное признание», «Общественное признание», лауреат Всесоюзного конкурсу молодих винахідників (автор двох винаходів). Двічі визнаний кращим регіональним керівником Північно-Західного федерального округу, удостоєний звання «Державний діяч Росії». У колекції нагород – 43 медалі. Під час роботи губернатором Юрій Олексійович ініціював підписання конкретних договорів про співпрацю з українськими колегами з Донецької, Сумської, Запорізької, Одеської, Херсонської та Київської областей, за що був відзначений Державною нагородою Украї­ни – орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Одружений, має двох дітей та двох онуків. Захоплюється риболовлею.