СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Писарчук Петро Іванович

Писарчук

Петро Іванович

Народний депутат України, член правління Українського союзу промисловців та підприємців, засновник торгово-виробничого комплексу «Південний»

За значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові здобутки, багаторічну сумлінну працю нагороджений орденом «За заслуги» ІІ ступеня (2012). «Якщо ти не будеш корисний людям, то твоє життя нічого не варте», – постулат, який уже багато років сповідує Петро Іванович Писарчук. Цю людину знають і поважають жителі Львова і області, у першу чергу, як благодійника і мецената. Народився 6 липня 1955 р. у с. Чемеринці Львівської області. У 1977 р. закінчив Львівський політехнічний інститут за спеціальністю «Інженер-теплоенергетик». Трудовий шлях розпочав секретарем комітету комсомолу у вагоно-пасажирському депо станції Львів. На комсомольській роботі перебував до 1984 р., розвинув здібності працювати з людьми і для людей. З 1984 до 1986 р. – заступник начальника, начальник штабу на будівництві Качинсько-Ачинського паливно-енергетичного комплексу в Красноярському краї.

У 1986-1990 рр. послідовно обіймав посади заступника начальника, начальника цеху Львівського ізоляторного заводу, обирався секретарем парткому заводу. У 1990-1991 рр. Петро Іванович перебував на посаді головного інженера акціонерного товариства «Галичина», згодом був призначений його віце-президентом. Наступні два роки керував малим підприємством «Лаваз». У 1993–2002 рр. – генеральний директор ТОВ «АЙПІЄ-Л». У 1996 р. розпочав реалізацію ідеї створення ринку на болотистій місцевості на окраїні міста Львова. Спочатку це був невеликий базар на 900 робочих місць, сьогодні ж Торгово-виробничий комплекс «Південний» – один із найбільших торгових комплексів Західної України, розміщений на території площею понад 10 гектарів з понад 70 тисячами метрів квадратних сучасної торгової забудови. З 2003 р. П.І. Писарчук є членом правління Українського союзу промисловців та підприємців. У межах своєї благодійницької діяльності Петро Іванович сприяв газифікації понад 20 сіл і хуторів Львівської області. Відроджуючи духовну спадщину, пожертвував кошти на відновлення Золочівського замку. Завдяки спонсорству П.І. Писарчука проведено реставрацію майже 100 храмів не лише на Львівщині, а й у Тернопільській, Херсон­ській, Одеській областях, а також у декількох областях Східної України. Так, у 2011 р. відновлено дзвіницю церкви Святого Духа у центрі Львова, де розміщено музей «Русалки Дністрової». Петро Іванович ініціював та заснував перше в Україні «Вікно життя» – спеціальний пункт, де матері можуть анонімно залишити новонароджену дитину. Завдяки його функціонуванню вдалося врятувати життя п’яти немовлят. За підтримки П.І. Писарчука у львівському навчально-реабілітаційному центрі «Джерело» облаштовано басейн для дітей з обмеженими можливостями та спеціальну кімнату для виготовлення ортопедичних лангетів, профінансовано капітальний ремонт приміщень у Львівській науковій бібліотеці ім. Стефаника, поточні ремонтні роботи та закупівлю лабораторного обладнання для національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Петро Іванович – засновник та меценат ­літературної премії ім. Ірини Вільде, видавець близько сотні художніх та документальних книг українських авторів. За версією тижневика «Контракти» увійшов у ТОП-10 бізнесменів-­філантропів України. Одружений, щасливий батько шістьох дітей.