СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Подопригора Галина Іванівна

Подопригора

Галина Іванівна

Президент фірми «У Галини», член правління Міжнародного союзу українських меценатів і підприємців, Міжнародного парламенту жінок, академік МАК, генерал-майор козацтва

За вагомі здобутки у професійній діяльності, багаторічну плідну працю нагороджена орденом княгині Ольги III та ІІ ступенів (2001). Благодійність і меценатство – категорії набагато вищі, ніж разова грошова пожертва. Це духовні потреби людини постійно дбати про тих, хто найбільше потребує допомоги. Для доброчинності не буває занадто дрібних чи завеликих справ, що своїми численними благодійними вчинками підтверджує Галина Іванівна Подопригора. Народилася в с. Геніївка Зміївського району Харківської області. Промовиста назва села сама по собі свідчить про те, що долі його мешканців будуть незвичайними. Так, Галина Іванівна зуміла із простої привокзальної кав’ярні «У Галини» зробити фірму, яка в майбутньому стала джерелом прибутків для подальшої благодійної діяльності, а її власниця – однією з найуспішніших бізнес-леді регіону.

Понад 20 років займається доброчинною діяльністю: титар, попечитель храмів, опікун дітей і ветеранів. З 1990 р. взяла під опіку два дитячих будинки у с. Високе, виділила кошти на їх реконструкцію, проведення газо- і водопостачання, телефонного зв’язку, облаштування дитячих майданчиків на прибудинкових територіях. Діти-сироти, інваліди, малозабезпечені, діти з захворюваннями, пов’язаними із аварією на ЧАЕС, щорічно мають змогу оздоровлюватися у кращих таборах України. Для 150 вихованців дитячих будинків Г.І. Подопригора стала хрещеною матір’ю, і кожна дитина називає її «мама Галя». Сімейною традицією в цих закладах стало спільне святкування Нового року, Різдва, Великодня, Дня захисту дітей тощо. Щороку готуються цікаві сценарії, невеликі концерти, які перетворюють заходи на урочисті дійства. За фінансової підтримки Галини Іванівни успішно тренується і бере участь у змаганнях спортивна команда «Локомотив», художня самодіяльність розвивається у новозбудованому Будинку дитячої творчості «Галина» в смт Високе. До Дня захисту дітей кооперативу «Дружба» (завод «Електротяжмаш») у Зміївському районі подарувала пляж на р. Сіверський Донець.

Любов і повагу до рідного села Геніївка Галина Іванівна також відобразила добрими справами: облаштувала дороги, парк, відкрила музей-бібліотеку, допомогла з ремонтом старої бібліотеки. Завжди підтримує сільських аматорів сцени Геніївського будинку культури, фінансує участь у фестивалях і конкурсах. Як пам’ять про Велику Вітчизняну війну встановила обеліск Слави 328 загиблим землякам. Брала участь у зведенні пам’ятників воїнам-афганцям, жертвам нацизму в Кам’яній Ярузі, пам’ятників лауреатові Нобелівської премії І. Мечникову та видатному архітекторові О. Бекетову у Харкові.



Вагоме місце у переліку доброчинних справ Галини Подопригори посідає відродження духовних пам’яток історії Харківської області. Відновлено не тільки приміщення храму Озорянської Божої Матері, а й облаштовано територію: викладено понад 650 кв. м плитки, зведено огорожу, поставлено євровікна. Для храму закуплено дзвони і збудовано купальню. У відбудованому храмі Серафима Саровського Зміївського району встановлено дзвіницю заввишки 20 м з вісьмома дзвонами, купол і хрест. Повністю оновлено внутрішній вигляд святині: встановлено 18 кіотів, вівтар, жертовники, гробницю, аналої. Крім того, у 1993 р. було піднято з руїн храм Михаїла Архистратига Нововодолазького району. У Троїцькому храмі м. Харкова на кошти Г.І. Подопригори встановлений п’ятий купол і хрест. З моменту відродження святинь вона продовжує бути їхнім попечителем.

Брала участь у ліквідації наслідків аварії на Диканівських очисних спорудах. На сьогодні Галина Іванівна – радник Міжнародної академії бізнесу і адміністрації, президент фірми «У Галини». Є одним з організаторів Міжнародного союзу українських меценатів і підприємців. Подяку і велику пошану висловили їй односельці, коли обрали Г.І. Подопригору депутатом сільської ради Геніївки V скликання, присвоїли звання «Почесний громадянин с. Геніївка» та «Почесний громадянин смт Високе». Обрана членом Мальтійського ордену, удостоєна титулу лицаря. У колекції відзнак Галини Іванівни – титули «Богиня Європи», «Мати-берегиня», «Харків’янин століття», «Українська мадонна», «Бізнес-леді світу»; медаль і диплом президента США; ордени святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ та ІІ ступенів (єдина у світі жінка, що має цю нагороду), преподобного Нестора Літописця, ордена Дружби народів, Святої Марії та інших урядових і церковних нагород. Михайло Слабошпицький задокументував життєвий шлях Галини Подопригори, безсумнівно, великої жінки, у книзі «Українська мрія, або Просто Галина».

Яскрава, сильна і водночас тендітна жінка, Галина Іванівна в одному з інтерв’ю дуже чітко підсумувала зроблене: «Я багата не статками, а тим, що зробила для людей. Це безгрошовий внесок, він безцінний. На цій землі мені ще багато треба встигнути». Її життя у добрих справах. Закривши тему власних негараздів чи проблем, дарувати щастя іншим – найвищий прояв великодушності.