СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Коптєв Юрій Вікторович

Коптєв

Юрій Вікторович

Почесний громадянин міста Прилуки, меценат, благодійник, голова ради директорів групи компаній «смт» (Москва)

За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня (2012). Хто сіє навколо добро, той множить його урожай. На це Господь дає і сили, і вміння. Юрій Вікторович Коптєв – громадянин Російської Федерації, голова ради директорів групи компаній «СМТ» (м. Москва), відомий на Чернігівщині меценат-благодійник. Із 2007 р. розпочав нову сторінку літопису меценацтва на Прилуччині, гідно продовжуючи справи відомих меценатів минувшини: Івана Мазепи, Кирила Розумовського, Григорія Ґалаґана, сім’ї Тарновських.

Час мудрий, як Господь, і течія років розділила його життя між двома берегами – між двома країнами. Народився Юрій Вікторович Коптєв 19 липня 1962 р. на Чернігівщині, в Прилуках – тисячолітньому місті з величною історією та глибокими традиціями, яке наповнило його живлющою енергією та визначило подальший життєвий шлях. Здобувши будівельну професію, пройшов нелегкий шлях від простого студента-будівельника, командира будівельного загону, начальника будівництва металургійного заводу в Комсомольську-на-Амурі до керівника найбільшої у Москві будівельної компанії. Він є прикладом того, як багато може досягти людина, котра чітко ставить перед собою цілі. Своє перше приватне підприємство відкрив у Москві у 1989 р., а великий, серйозний бізнес – житлове будівництво в російській столиці – почався для Юрія Коптєва у 1993 р., і відтоді став головною справою його життя. Нині справжньою окрасою Москви є зведені під керівництвом прилучанина житлові комплекси «Червоні вітрила» на березі Москви-ріки, «Сьоме небо», «Ізмайлівський», житловий квартал «Воробйові гори». А споруджений хмарочос «Тріумф Палас» висотою 264 метри став об’єктом особливої гордості усіх росіян і потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найвищий житловий будинок Європи. У 2003 р. Юрія Вікторовича було визнано «Кращим будівельником року» Росії.

Юрій Вікторович з 1985 р. мешкає у Мос­к­ві, має там родину, друзів, улюблену роботу, але живе Прилуками, своєю малою батьківщиною (на жаль, далеко не кожному вдається жити в Україні і жити Україною): «Мої думки наздоганяють і переганяють плин часу, сягають рідної землі – Батьківщини. Я все більше й глибше відчуваю усім своїм єством нерозривну єдність з Прилуками. Місто живе в мені, а я живу в ньому. Я люблю дихати цим особливим поліським повітрям, милуватися старовинними будівлями та тихоплинною рікою мого дитинства. Лише в Україні так яскраво світять вечірні зорі. Лише в моєму місті так розкішно-різнобарвно квітнуть чорнобривці». Його серце лине до рідної землі, душа його світиться добром, а життя свідомо пройняте бажанням бути корисним рідному краю, бути потрібним своїм землякам. Рідне місто стало для нього могутнім джерелом натхнення. Він має неймовірно красиві мрії і грандіозні плани повернути місту його історичне обличчя, вивільнити його від нашарування сірості та буденності.

Саме за ініціативи та фінансової підтримки Юрія Вікторовича в місті споруджено пам’ятники Т.Г. Шевченку-художнику (2007), видатним прилучанам: актору М.Ф. Яковченку (2008), Святителю Іоасафу Бєлгородському (2011), поетесі Л.В. Забашті (2011), фундатору музейної колекції краєзнавчого музею в Прилуках, професору В.І. Маслову (2012). Здійснено реконструкцію Центральної площі зі скверами Олега Кошового та Івана Дубинського, облаштовані паркові алеї центральної частини міста. Набули європейського вигляду та отримали офіційну назву Театральна, Соборна (окрасою якої стала бронзова фігура Святої Трійці) площі, площі Іоасафа Бєлгородського та Володимира Мономаха, проведена реконструкція приміщення та прилеглої території краєзнавчого музею, побудована нова експозиція. Прилуки отримали подарунок від мецената – найточніший міський годинник, оснащений супутниковою системою корекції часу, який вмонтовано на його історичному місці – дзвіниці Спасо-Преображенського собору. Все це створює культурний простір міста, наповнює душі прилучан відчуттям причетності до історії рідного краю. Місто розквітає, оновлюється, набуває сучасного європейського вигляду, приємно дивує різноманіттям декоративних дерев, кущів та квітів, придбаних і висаджених на кошти мецената. Більшість будівельних проектів Ю.В. Коптєва здійснює ТОВ «Перша міжнародна будівельна компанія», заснована ним у рідному місті в 2007 р. Століття, які промайнули над містом, принишкли у величних спорудах храмів, відреставрованих коштом мецената, а встановлений п’ятитонний дзвін на тій же дзвіниці Спасо-Преображенського собору сповнює істинною вірою серця прилучан. На свято Введення до храму Пресвятої Богородиці Діви Марії прилучани отримали дорогоцінний подарунок – чотири ікони: Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Святого Рівноапостольного Князя Володимира, Покрови Пресвятої Матері Божої та Святого Георгія Побідоносця, виконані видатними майстрами художньо-виробничого підприємства православної церкви «Софріно» (Росія). Згодом у Стрітенському соборі встановлений подарований меценатом величний іконостас, який вражає майстерністю виконання різьби, позолотою та сягає висотою до вівтарної арки. Юрій Вікторович говорить, що разом з іконами залишив у Стрітенському храмі часточку своєї душі.

Юрій Коптєв – саме та людина, яка впливає на свій час, інтелектуально динамізуючи його, перспективно спрямовуючи на майбутнє. Його нестримне бажання, щоб слава про Прилуки линула далеко за межі міста, щоб талановитих прилучан взнав увесь світ, заповнює неспокоєм його щедре серце. Завдяки меценату місто стає містом фестивалів. Це час культурного розквіту Прилук. Ним започатковано (2008) Всеукраїнський молодіжний фестиваль акторської майстерності ім. Яковченка, фіналісти якого продовжують своє конкурсне змагання на сцені Київського театру ім. Франка. За його фінансової підтримки 5 років поспіль проходить у Прилуках Міжнародний молодіжний фестиваль пісні і танцю «Мистецькі барви», який у серпні цього року був організований і проведений на базі оздоровчого табору «Кипарис» м. Алушти.

Юрій Вікторович – генеральний спонсор регіонального фестивалю театрального мистецтва «Театральна осінь». У 2012 р. за ініціативою молодіжного Творчого об’єднання «АРТ-Тема» Ю. Коптєвим підтримано проведення у Прилуках І Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва «Мрій-Дім», Всеукраїнського фестивалю українського кіно «Відкрита ніч», міського вуличного фестивалю творчої молоді міста «Подвір’я». Чи багато на карті України ви знайдете міст обласного значення, де б проводили стільки фестивалів, персональним спонсором яких стала одна людина? Завдяки Юрію Вікторовичу, Україну на 15-му Інтернаціональному фестивалі фольклору, який проходив з 1 по 15 липня 2008 р. у місті Ісмаілія (Єгипет), гідно представляли прилучани – народний фольклорний ансамбль міського будинку культури «Горлиця». Двадцять чотири колективи із 16 країн світу презентували свою культуру, свої національні обряди та народні традиції. Меценатом профінансовано поїздки духового оркестру МБК на Всеукраїнський фестиваль у м. Моршин (2010), фольклорного колективу «Калина» на Всеукраїнський фестиваль в м. Іллічівськ (2012) та ін.

А ще місто живе різними урочистостями, святами, ярмарками, молодіжними мистецько-розважальними проектами, які Юрій Вікторович залюбки дарує землякам. Завдяки меценату відомими на всю Україну стали традиційні щорічні Воздвиженський (у вересні) та Миколин (у травні) ярмарки. Ю. Коптєв дбає про покращення матеріально-технічної бази осередку культури – міського Будинку культури. У 2008 р. здійснено капітальний ремонт фасаду будівлі міського Будинку культури та двох виставкових залів, встановлено бетонний паркан навколо паркової зони. Прид­бано сучасну звукопідсилювальну апаратуру та освітлювальне обладнання, два сценічних плазмових телевізора, змінено одяг сцени. Для маленьких прилучан справжнім подарунком стало встановлення стаціонарного великого дитячого ігрового батута в парковій зоні. За умов обмеженого фінансування галузі культури ця допомога надзвичайно своєчасна і вкрай важлива. Чималі зусилля Юрій Вікторович спрямовує на збереження історико-краєзнавчої спадщини. Завдяки меценату потужного розвитку набуває видавнича справа. Так, коштом мецената здійснено видання унікальної в своєму роді книги – енциклопедичного довідника Д. Шкоропада та О. Савона «Прилуччина», який увібрав у себе понад 2400 статей-довідок з історії Прилуччини. У 2008 р. світ побачили книги «Мій рідний край, моя земля Прилуцька», де відображається історія та сучасність великих та малих сіл Прилуччини, книга О. Савона «Удай тихоплинний», книга О. Правосуда (Миргородського) «Прилуки в роки Великої Вітчизняної війни» та три книги краєзнавця М. Куриленка духовно-краєзнавчого спрямування. Коштом Юрія Вікторовича здійснено перевидання відомої історичної праці О. Лазаревського «Полк Прилуцький» (том перший, репринтне видання 1902 р.). Відомим у всьому світі став місцевий часопис – культурологічний журнал «Прилуки. Фортеця». Справжньою гордістю прилучан став проект Ю. Коптєва – виданий фотоальбом «Як тебе не любити, місто моє», що вміщає понад 100 раритетних світлин, у створенні якого безпосередньо взяли участь самі прилучани. У 2007 р. побачила світ нова газета «Наше свято», яка виходить до урочистих подій міста. Доброчинність – це не спосіб отримувати, це спосіб віддавати. Благодійна діяльність стала для Юрія Вікторовича філософією всього життя, а щоденні людські проблеми, чужі біди завжди стають власними. Людяність, милосердя, співчуття – це сенс його життя. Особливу увагу в своїй благодійній діяльності він приділяє дітям. Так, коштом мецената на сьогоднішній день прооперовано за кордоном більше 45 онкохворих маленьких громадян нашої держави. Декілька років тому здійснилась найзаповітніша мрія багатодітної прилуцької родини, в якій нині виховується 10 неповнолітніх дітей: Юрій Вікторович подарував їм житловий будинок. Він допомагає дітям-сиротам, соціально незахищеним сім’ям, підтримує міську ветеранську організацію. Неможливо збагнути усіх добрих справ цієї людини – їх безліч. Коштом мецената придбані для КЛПЗ «Прилуцька центральна міська лікарня» чотири сучасні автомобілі швидкої медичної допомоги, проведено капітальний ремонт реанімаційного відділення Прилуцької міської лікарні, придбано меблі та технічне обладнання, закуплені рентген-апарат та апарат плазмаферезу для реанімаційного відділення. У найскрутніші хвилини він допомагає необхідними лікувальними препаратами. Завдяки турботі Юрія Вікторовича врятовано не одне людське життя. Першого вересня 2008 р. у Прилуцькому професійному ліцеї розпочав свою роботу навчальний центр з підготовки спеціалістів будівельних професій (монтажників гіпсокартонних конструкцій, мулярів та штукатурів). Сучасні кабінети створені й облаштовані коштом мецената. Також Юрій Вікторович подарував учнівській громаді автомобіль – новенький ВАЗ-2107. Учні, які опановують спеціальність водіїв автотранспорту категорії «В» і «С», мають можливість на практиці закріплювати теоретичні знання технічної справи. Для по- кращення роботи дільничних інспекторів міськрайонного відділу внутрішніх справ придбано новий автомобіль – ВАЗ-2107. І цей список благодійних справ мецената можна продовжувати. Географія його меценатської діяльності сягнула за межі Прилук. Так, у 2011 р. було відкрито пам’ятник засновнику Національного академічного театру ім. І.Я. Франка Гнату Юрі в Києві та відомому актору та співаку Марку Бернесу в Ніжині. Під патронатом Юрія Коптєва з 24 жовтня по 4 листопада 2012 р. в Ніжинському українському драматичному театрі ім. М. Коцюбинського пройшов VІІІ Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької – єдиного у світі театрального форуму подібного спрямування. Без перебільшень, цю людину можна назвати взірцем меценатської діяльності. Прилучани безмежно вдячні своєму землякові за добрі справи, зроблені для рідного міста, для прилучан, для прийдешніх поколінь. Високою оцінкою його доброчинних справ стало присвоєння у 2007 р. Юрію Вікторовичу Коптєву звання «Почесний громадянин міста Прилуки». Ю. Коптєв нагороджений найвищою відзнакою Товариства «Чернігівське земляцтво» у м. Києві (2008), трьома нагородами УПЦ МП – орденом преподобного Іллі Муромця ІІ ступеня (2008), нагрудним знаком «Георгій Побідоносець» (2011), орденом «Святителя Феодосія Чернігівського» (2012) та орденом «Христа Спасителя» УПЦ КП (2011).

Починаючи з 2008 р. Юрій Коптєв – незмінний переможець обласного конкурсу, започаткованого Чернігівською обласною державною адміністрацією та обласною радою «Благодійник року» імені меценатів Тарновських, міського конкурсу публічного визнання «Прилуцький олімп». Також він є лауреатом премії імені Євгена Чикаленка, започаткованої Лігою українських меценатів (2008), нагороджений Почесною грамотою президії Українського фонду культури (2012). У 2011 р. одна із центральних вулиць міста перейменована на честь мецената-благодійника Юрія Вікторовича Коптєва. Юрій Вікторович Коптєв віддає рідному місту частину душі, не беручи нічого навзаєм: «Я радію успіхам рідного міста, яке щодня кращає, росте, оновлюється. Я виростаю в собі разом з ним і знаю, що потрібен йому. Я дихаю й живу з ним одним серцем». Юрій Коптєв так само, як і раніше, сповнений нових планів та ідей щодо рідних Прилук. Дай, Боже, йому сил і наснаги!