СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Власенко Аллін Григорович

Власенко

Аллін Григорович

Диригент Національного театру опери і балету України імені Т.Г. Шевченка, професор Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського

За вагомий особистий внесок у державне будівництво, значні трудові досягнення, високий професіоналізм присвоєно звання «Народний артист України» (2000). Диригентську майстерність Алліна Власенка вирізняє глибинне проникнення у творчий задум автора, особлива шляхетність розкриття найтонших нюансів партитури, особливо в драматургічних її моментах. Не менш яскраво звучить у його інтерпретації романтична піднесеність музики Доніцетті, Россіні, Верді. Він уміє так подати диригентський імпульс, щоб найменший порух руки був зрозумілий і оркестру, і вокалістам, і балету. Народився в 1938 р. у м. Челябінську. Музика для Алліна Григоровича була органічною стихією з дитинства. У 1961 р. закінчив Харківську державну консерваторію, у 1966 р. – аспі­рантуру Київської державної консерваторії імені П.І. Чайковського (відділення оперно-симфонічного диригування). Талановитого випускника консерваторії запросили в один із найкращих і найпрестижніших колективів – до Державного симфонічного оркестру України, де він працював упродовж 1966–1971 рр. і сформувався як яскравий і самобутній симфонічний диригент. У репертуарі А. Власенка понад 50 оперних і балетних вис­тав: «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Наталка Полтавка» М. Лисенка, «Аскольдова могила» О. Верстовського, «Севільський цирульник» Дж. Россіні, «Фауст» Ш. Гуно, «Травіата» Дж. Верді, «Абесалом і Етері» З. Паліашвілі, «Ярослав Мудрий» Г. Майбороди та багато інших.

З 1965 р. викладає в Національній музичній академії України імені П.І. Чайковського на кафедрі оперно-симфонічного диригування, випустив понад 30 молодих диригентів, які здобули в класі маестро Власенка не тільки технічні основи диригування, але й глибинні засади художнього розкриття і прочитання партитури, вміння знаходити сугестивну єдність із музикантами, що є головним у роботі з симфонічними, камерними чи оперними оркестрами. Серед його учнів – Володимир Сіренко, Вікторія Жадько, Наталія Пономарчук, Сергій Власов, Андрій Іваниш, Ігор Андрієвський, Сергій Голубничий, Катерина Осадча, Іван Чередніченко, Мікіца Євтич (Сербія), Лю Сінь (Китай), Саїм Акчил (Туреччина) та ін. З 1994 по 1998 рр. Аллін Григорович гастролював із концертними програмами в Україні (Одеса, Львів, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Луганськ). Виїжджав на гастролі до Японії, Німеччини, Франції, Англії, Іспанії, Італії, Китаю, Південної Кореї, Мексики, Лівану, Куби, Польщі, Болгарії, Угорщини. Диригував оркестрами: Заслужений колектив Росії, академічним симфонічним оркестром Санкт-Петербурзької філармонії; Національний академічним симфонічним оркестром Москви; Національним філармонічним оркестром Куби; оркестрами Токійської, Будапештської, Хорватської, Словенської опер. З блискучою віртуозністю Аллін Власенко продиригував у різних концертних залах програми за участю всесвітньо знаних інструменталістів: Р. Керера, Д. Башкирова, Б. Которовича, О. Криси, Р. Жіанолі (Франція), видатних співаків А. Солов’яненка, Д. Гнатюка, Є. Мірошниченко, Г. Циполи, М. Стеф’юк, О. Басистюк. Нині долучає до концертної діяльності й молодше покоління талановитих оперних співаків, ­інструменталістів. За значний особистий внесок у розвиток української культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Відзначений Почесною грамотою Міністерства культури України. Маестро пропустив через себе численну кількість балетів, опер, симфонічних і камерних творів, які були гідно оцінені найвпливовішим для кожного митця суддею – публікою.