СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Шовкопляс Іван Федорович

Шовкопляс

Іван Федорович

Почесний президент Всесвітньої федерації шашок, президент Олімпійського фонду, міжнародний арбітр з шашок, генерал-полковник правоохоронних органів України

За заслуги в розвитку і пропаганді фізичної культури і спорту присвоєно почесне звання «Заслужений працівник фізкультури та спорту України» (1991). Кажуть, що шашки існують для того, аби народити генія. Життєвий і професійний шлях Івана Федоровича повністю виправдовує цей вислів. Народився 26 червня 1939 р. у с. Мар’янівка Полтавської області. З дитинства спорт був невід’ємною частиною його життя. Кремінську школу № 2 закінчив першорозрядником з шашок, другорозрядником із шахів, розрядником з легкої атлетики. Нині неподалік школи діє музей, присвячений діяльності І.Ф. Шовкопляса, який є майданчиком для щорічного Міжнародного турніру на приз Івана Шовкопляса з настільного тенісу, де він і сам є учасником. В армії став кандидатом у майстри спорту з шашок, був чемпіоном Чернігівської області з шашок «64» та з міжнародних. На сьогодні є розрядником із дванадцяти видів спорту. У 1962 р. працював у редакції Рубежанської міської газети «Ленінський призив». Після закінчення Луганського педагогічного інституту за розподілом очолив районний спорткомітет Ленінського райвиконкому Луганська.

Іван Федорович виявився не просто талановитим спортсменом, а й блискучим організатором, адже під його керівництвом у 1968 р. дворова команда «Вимпел» стала чемпіоном Радянського Союзу. З 1970 до 1974 рр. був інструктором відділу адміністративних органів Луганського обкому КПУ. В цей час футбольна команда «Зоря» завоювала титул чемпіона СРСР (1972). Під час перебування Івана Федоровича на посаді голови облради СТ «Зеніт» волейбольна чоловіча команда «Зірка» виборола чемпіонство України та стала переможцем Кубка кубків Європи, боксери-зенітівці – шестиразові призери чемпіонатів СРСР. У Києві, у 1980 р. І.Ф. Шовкопляс був призначений заступником голови, згодом головою Української республіканської ради СТ «Зеніт». Найбільший період професійного становлення віддав управлінню з фізкультури та спорту Луганської облдержадміністрації, яке очолював упродовж 1984-1998 рр. За участі Івана Федоровича побудовані стадіони і фізкультурно-оздоровчі комплекси у багатьох районах Луганської області. Особисто брав участь у підготовці 9 чемпіонів Олімпійських ігор, які здобули 4 срібних та 11 бронзових медалей. У 1992 р. на Олімпійських іграх у Барселоні спортсмени Луганської області завоювали 10 медалей та посіли перше місце серед областей України. На першостях і чемпіонатах світу виборено 59 золотих, 48 срібних і 55 бронзових медалей, на чемпіонатах Європи – 52 золотих, 47 срібних та 49 бронзових. Іван Шовкопляс – академік Санкт-Петер­бур­зької академії шахово-шашкового мистецтва, майстер спорту міжнародного класу. Перший в історії України президент Всесвітньої федерації шашок FMJD (2003). Проводить активну популяризацію шашок на міжнародній арені, спрямовуючи зусилля на введення цього виду спорту у програму Олімпійських ігор. Був обраний депутатом Луганської обласної ради та Ленінської райради. Помічник народних депутатів України С.Н. Бубки та Л.І. Фесенка. Радник голів Луганської облдержадміністрації, обласної ради, генерального директора підприємства «Луганськвугілля». Очолює комітет координації сприяння правоохоронним органам та військовим формуванням України в Луганській області. Почесний громадянин міст Амстердам (Нідерланди), Галфпорт (США). Нагороджений нагрудними знаками «За заслуги перед Луганськом», «За розвиток регіону»; орденами Катерини ІІ, «Віра, воля, честь», «Іван Богун»; медалями «За працю і звитягу», «Ветеран праці», «За співпрацю з внутрішніми військами МВС України», «За заслуги» ФФУ. Удостоєний почесного звання Героя України як правоохоронець. Нині Іван Федорович – яскравий приклад для нового покоління чемпіонів.