СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Кривопішин Олексій Мефодійович

Кривопішин

Олексій Мефодійович

Начальник ДТГО «Південно-Західна залізниця»

Кандидат економічних наук Повний кавалер ордена «За заслуги» Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня Заслужений працівник транспорту України Почесний залізничник Почесний громадянин м. Києва

Майже усе трудове життя Олексія Мефодійовича Кривопішина віддано Південно-Західній залізниці, де він пройшов шлях від складача поїздів до керівника Столичної магістралі. Народився він 29 жовтня 1955 року в с. Волинцевому Путивльського району Сумської області. Одразу після закінчення школи — навчання у Київському технікумі залізничного транспорту (1971—1975). З 1975 по 1977 рр. служив у Збройних Силах СРСР. Трудовий шлях на залізниці почав у 1978 р. складачем поїздів на станції Київ—Волинський Південно-Західної залізниці, потім працював черговим по станції Святошин (1979—1980). Згодом — черговий по станції, станційний диспетчер, начальник добового відділу станції Київ—Пасажирський (1980—1985). Одночасно здобуває вищу освіту у Харківському інституті інженерів залізничного транспорту, який закінчив у 1984 р. за спеціальністю «Управління процесами перевезень на залізничному транспорті».

З 1985 р. Олексій Мефодійович на керівних посадах: заступник начальника Центрального залізничного вокзалу Києва (1985—1993); заступник начальника Українського Центру з обслуговування пасажирів на залізничному транспорті — начальник відділу надання послуг (1993—1997); заступник начальника Головного пасажирського управління — начальник Українського центру з обслуговування пасажирів на залізничному транспорті (1997—2002). З 2002 р. по теперішній час — начальник Південно-Західної залізниці.

Багато енергії та творчих зусиль вкладає начальник Південно-Західної залізниці в технічний розвиток залізничного господарства. Майже завершено масштабний проект з будівництва залізнично-автомобільного мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві, що значно покращить рух транспорту в місті, впроваджено у дію спільний проект Південно-Західної залізниці та столичної влади «Міська електричка» по залізничному кільцю у Києві. Слід відзначити, що серед залізниць України Столична магістраль забезпечує понад 35% від пасажирських перевезень України. Це головна транспортна артерія держави, 6140 км колії проходять через одинадцять областей України. Із загального обсягу перевезень 94% здійснюються електротягою.

Про масштаби залізниці і її роль у транспортній системі країни свідчить те, що вона розташована і функціонує на території Київської, Вінницької, Житомирської, Чернігівської, Сумської, Хмельницької Рівненської, Чернівецької, Черкаської, Полтавської та Тернопільської областей. У цих регіонах проживає понад 11 млн. чоловік. За обсягом вантажних перевезень залізниця посідає одне з провідних місць серед залізниць України, кожна третя тонна транзиту припадає на частку Південно-Західної залізниці. Столична магістраль межує з залізницями: Московською, Білоруською, Молдавською, Львівською, Південною та Одеською. 65 тис. працівників Південно-Західної залізниці обслуговують територію з розвинутою промисловістю і інтенсивним сільським господарством. Серед вантажів, які відправляються, перше місце належить мінерально-будівельним матеріалам. У загальному обсязі перевезень 78% складає транзит. На залізниці налічуються 306 станцій, 7 вантажних і 2 пасажирських вагонних депо, 3 вагонних дільниці, 2 моторовагонних депо, 9 основних та 6 оборотних локомотивних депо, 17 дистанцій колій та 7 колійних машинних станцій, 7 дистанцій електропостачання, 13 дистанцій сигналізації та зв’язку, 5 буді-вельно-монтажних експлуатаційних управлінь та інші структурні підрозділи.

Нині функціонують 8 міжнародних транспортних коридорів, які проходять через територію залізниці. Тут здійснюються перевезення вантажів маршрутними поїздами комбінованого типу в напрямках вантажовласників: Будапешт—Москва («Чардаш»), Одеса—Москва («Одеса»), Миколаїв—Москва, Запоріжжя—Варшава—Запоріжжя, Маріуполь—Київ, Київ—Славкув, Гданськ—Одеса, Зернове—Тополі—Ізов. Завдяки вмілому керівництву Олексія Мефодійовича весь багатотисячний трудовий колектив працює як один добре налагоджений механізм. За дев’ять років перебування його на посаді начальника Південно-Західної залізниці усі показники її роботи — як об’ємні й якісні, так і фінансові — помітно підвищились. Велику увагу Олексій Мефодійович Кривопішин приділяє юному поколінню залізничників та розвитку матеріальної бази Малої залізниці. У 2010—2011 навчальному році при 20 школах Києва та безпосередньо на базі дитячої магістралі 428 школярів проходять теоретичне навчання в гуртках «Юний залізничник». У 2010 році в Центрі професійного розвитку персоналу Південно-Західної залізниці пройшли підготовку і перепідготовку 610 робітників та підвищили кваліфікацію 737 працівників з 14 професій. Свій великий досвід практичної роботи в галузі організації перевезення пасажирів О.М. Кривопішин узагальнив у дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук «Організаційно-економічні засади розвитку міських та приміських залізничних перевезень пасажирів», яку з успіхом захистив у 2009 р. З 2006 по 2007 рр. Олексій Мефодійович — депутат Київської міської ради, а сьогодні як депутат Вінницької обласної ради є членом постійної комісії з питань транспорту і зв’язку Вінницької обласної ради. Особистий внесок О.М. Кривопішина в розвиток галузі задля сталого розвитку країни отримав високу оцінку на державному і галузевому рівнях. Він є повним кавалером ордена «За заслуги», нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, двічі почесний залізничник, почесний працівник транспорту, заслужений працівник транспорту; має почесні грамоти від Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України; звання «Почесний громадянин м. Києва». За особистий внесок у справу відродження духовності, піднесення ролі Церкви у житті суспільства і держави Олексій Мефодійович є повним кавалером ордена Святого Рівноапостольного князя Володимира. Його відзначено срібною Георгіївською медаллю «Честь, Слава, Труд» Міжнародного академічного рейтингу «Золота Фортуна». Разом з дружиною виховали двох дітей. Визнання та повагу Олексій Мефодійович досяг завдяки життєвому кредо: «Сказано — зроблено».


Посилання
Киев Алексея КривопишинаАлексей Кривопишин. Комментарии к истории ЮЗЖДАлексей Кривопишин, интервьюОлексій Мефодійович Кривопішин | Фотогалерея