СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Кравченко Микола Васильович

Кравченко

Микола Васильович

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ ІІІ–VI СКЛИКАНЬ, Перший заступник голови Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, ГОЛОВА ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ СПІЛКИ НА ЗАХИСТ ПРАВ ВОДІЇВ

Заслужений працівник промисловості України

Народився Микола Васильович 24 жовтня 1945 р. у м. Волноваха Донецької області в сім’ї робітника. То були важкі часи для нашої країни, необхідно було після війни відновлювати господарство. Не одразу здобув вищу освіту Микола Васильович, треба було допомагати сім’ї. Після закінчення школи він пішов працювати слюсарем з ремонту рухомого складу вагонного депо станції Волноваха Донецької залізниці (1963). Але невдовзі був призваний на строкову службу до лав збройних сил (1964— 1965). Повернувшись з військової служби, продовжував працювати монтером зв’язку на станції Волноваха (1965—1967). Завдяки активній громадській позиції, притаманній Миколі Васильовичу, його запросили до Волноваського РК ЛКСМУ, де він обіймав посади інструктора, секретаря, завідуючого оргвідділом. У 1974 р. збулася мрія про вищу освіту.

Він закінчив Донецький державний університет з дипломом економіста. З 1974 р. М.В. Кравченко на партійній роботі — інструктор, завідуючий оргвідділом Волноваського РК КПУ. Відчуваючи необхідність управлінської освіти, у 1978—1980 рр. він навчається у Вищій партійній школі, по закінченні якої працює заступником начальника цеху, секретарем парткому Великоанадольського комбінату вогнетривів. З 1983 р.— секретар парткому на Докучаєвському флюсо-доломітному комбінаті. Це важливі підприємства, які виробляють стратегічну продукцію. Робота на підприємствах дала Миколі Васильовичу неоціненний досвід управління. З 1985 р. він інструктор відділу важкої промисловості Донецького обкому КПУ. З 1987 р. М.В. Кравченко працює заступником генерального директора з комерційно-фінансової роботи ДВО «Південвогнетрив»; заступником голови правління концерну «Укрвогнетрив»; генеральним директором Асоціації вогнетривких підприємств України «Укрвогнетрив». У 1998 р. Миколу Васильовича обрали народним депутатом. І він виправдав довіру виборців, працюючи у комітеті з питань промислової політики та підприємництва. Одночасно був членом Ради НБУ (1999—2000). М.В. Кравченко народний депутат України ІІІ, IV, V, VІ скликань. Нині працює у складі Комітету ВРУ з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, в якому виконує законодавчу роботу з питань промислової політики та розвитку окремих галузей виробництва; регулювання діяльності суб’єктів господарювання різних форм власності; розвитку підприємницької діяльності та гарантування прав і законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності; регуляторної політики; стандартизації, підтвердження відповідності, акредитації та метрологічної діяльності; космічної діяльності. За особистої участі М.В. Кравченка було внесено численні законопроекти та поправки до них, зокрема про внесення змін до Гірничого Закону України (щодо забезпечення вугіллям на побутові потреби працівників гірничих підприємств); до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» (щодо виплати заробітної плати робітникам держпідприємства Топаз, Донецьк); про підвищення конкурентоспроможності підприємств гірничо-металургійного та хімічного комплексів та ін. М.В. Кравченко член КПУ. Веде активну громадську роботу як голова Всеукраїнської спілки на захист прав водіїв. Особистий вклад М.В. Кравченка у розвиток промисловості країни відмічений присвоєнням йому почесного звання «Заслужений працівник промисловості України», медаллю «За трудову відзнаку». Разом з дружиною виховали двох дітей.