СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Качала Тамара Миколаївна

Качала

Тамара Миколаївна

ПРОРЕКТОР З НАУКОВО-ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ ТА МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ, ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ МЕНЕДЖМЕНТУ ЧЕРКАСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Доктор економічних наук, професор, Академік Академії економічних наук, Заслужений економіст України

Народилася 17 жовтня 1963 року в м. Золотоноша Черкаської області. Закінчила із золотою медаллю Золотоніську середню школу № 5. У Полтавському кооперативному інституті здобула фах економіста (диплом з відзнакою). Працювала із 1985 по 1989 рр. у Золотоніському районному споживчому товаристві економістом, товарознавцем. Посаду інспектора з контролю за цінами обласного відділу цін Черкаського облвиконкому обіймала з 1989 року. На початку 90-х років ХХ століття Т.М. Качала стояла біля витоків створення Золотоніського районного відділу Пенсійного фонду України, де була головним інспектором (1992–1994) та головним спеціалістом (1994–1999). У 1991–1995 роках навчалася в аспірантурі Академії народного господарства ім. Г. Плеханова (Росія). У 1997 році захистила кандидатську дисертацію «Проблеми територіального регулювання матеріального виробництва».

Перебувала на стажуванні в університетах м. Кайзерслаутерн (Німеччина, 1996–1998), м. Сіракузи (США, 2000 р.), м. Констанц і м. Саарбрюкен (Німеччина, 2005–2009), м. Аліканте (Іспанія, 2008–2010 рр.). Із 1999 року — доцент, завідувач кафедри менеджменту Черкаського інженерно-технологічного інституту. У 2002 році захистила докторську дисертацію «Територіальна організація житлово-комунального господарства України: методологія, практика та механізм регулювання». Професор кафедри менеджменту Черкаського державного технологічного університету з 2003 року. Від 2006 року — проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ. Заступник голови редакційної колегії науково-технічного журналу «Вісник ЧДТУ» та «Збірника наукових праць ЧДТУ. Серія: Економічні науки». Член спеціалізованої вченої ради при Раді із вивчення продуктивних сил України НАНУ ( з 2006), член експертної ради Вищої атестаційної комісії України (2006–2008), член експертної ради з менеджменту та торгівлі при Державній акредитаційній комісії України (з 2007), член експертної ради Державної атестаційної комісії України. Від 2010 року — член Президії ради проректорів з наукової роботи ВНЗ ІV рівнів акредитації. Активно сприяє налагодженню зв’язків із зарубіжними партнерами під егідою міжнародних проектів, зокрема з університетами Саарланда (Німеччина), Аліканте (Іспанія) та ін. У 2008–2009 роках — керівник (від української сторони) міжнародної програми з підтримки передачі технологій для підприємницької діяльності в українських університетах у рамках ТЕМРUS-TASIS PROJECT. Наукова школа, створена Т.М. Качалою, займається проблемами регіональних особливостей економічного розвитку України. Під її керівництвом захищено 9 кандидатських ди-сертацій та 1 докторська. Має понад 200 наукових праць, серед них 16 монографій, 3 навчальні посібники з грифом МОНУ, а також статті у фахових наукових виданнях, тези та матеріали конференцій, що опубліковані як у вітчизняних, так і в зарубіжних виданнях. За значний особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток України, вагомі досягнення у трудовій діяльності, багаторічну сумлінну працю Т.М. Качала нагороджена нагрудними знаками Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти України» і «За наукові досягнення». Тамара Миколаївна разом з чоловіком Володимиром виховують сина Олексія та доньок Людмилу та Катрусю. Життєве кредо Тамари Миколаївни: «Единожды солгавши — кто тебе поверит?».