СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ




Азаров Михайло Володимирович

Азаров

Михайло Володимирович

Начальник управління Національного банку України в Одеській області Завідувач філії кафедри кредитування та розрахунків Одеського державного економічного університету

Кавалер ордена «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів
Заслужений економіст України

Упродовж 27 років Михайло Володимирович — незмінний керманич управління центрального банку нашої держави. М.В. Азаров народився 7 жовтня 1951 року в м. Кунгур Пермського краю (Росія).У 1973 році майбутній успішний фінансист блискуче закінчує кредитно-економічний факультет Одеського інституту народного господарства за спеціальністю «Фінанси та кредит» й розпочинає свій трудовий шлях за фахом на посаді кредитного інспектора Великомихайлівського відділення Держбанку СРСР Одеської обласної контори Держбанку СРСР. Того ж року стає керівником Любашівського, а потім Котовського відділень даної установи (1973—1980). Через деякий час енергійному, цілеспрямованому та прогресивному молодому банкірові, що є взірцем для багатьох своїх колег, пропонують посаду інструктора Одеського обкому Компартії України (1980—1984). А вже згодом він — начальник Одеського обласного управління Держбанку СРСР (1984—1991).

Грудень 1991 року для Михайла Володимировича стає своєрідною відправною точкою у його подальшій реалізації як талановитого керівника, ринкового світоча, одного з кращих представників фінансового світу. Очоливши Управління Національного банку України в Одеській області й керуючись своїм життєвим принципом «праця — на благо людей», за досить короткий термін М.В. Азаров перетворює його у передову, потужну структуру, головне завдання якої — проведення грошово-кредитної політики, спрямованої на підтримання внутрішньої і зовнішньої стабільності грошової одиниці України, зміцнення банківської системи та ефективне управління грошово-кредитним ринком. Основні показники розвитку банківської системи Одещини, яка налічує 1346 установ, перевищують середні по Україні. Область міцно утримує 2-е місце за кредитами, наданими фізичним особам, і 4-ті місця за кількістю самостійних банків, кредитним портфелем та залученими депозитами. Під керівництвом М.В. Азарова у 1994 році міжбанківські розрахунки банківських установ регіону були переведені в систему електронних розрахунків. Через два роки в області прозоро й максимально зручно для громадян була проведена грошова реформа. Одеський регіон за сумою обміну карбованців на гривні на одного учасника обміну посів третє місце в Україні. Черговим здобутком Михайла Азарова стала реалізація пілотного проекту переходу банків України на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку і статистичної звітності (1996). Одещина першою в Україні (1998) впровадила пілотний проект Регіональної системи масових електронних платежів (РСМЕП), який з 2000 року став національним. Одеський регіон - лідер НСМЕП як за кількісними показниками, так і за напрямами розвитку системи. Михайло Володимирович активно займається громадською роботою, доброчинністю. Він - почесний член Одеської обласної Ради Миру. За професіоналізм і заслуги перед Батьківщиною М.В. Азаров нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2007), орденом «За заслуги» ІІ і III ст. (2001, 2007), Почесною грамотою Національного банку України і пам’ятною срібною гривнею (1997). Має відзнаку Асоціації українських банків (2006), нагрудний знак «Почесна відзнака Національного банку України» (2001), срібний пам’ятний знак «Національний банк України» (2010), бронзовий пам’ятний знак «Національний банк України» (2001). Він володар Почесної відзнаки голови Одеської обласної державної адміністрації (2001), Почесної відзнаки Одеської обласної ради (2004), Почесної відзнаки Одеського міського голови «Знак Пошани» (2009) та ін. Одружений, має четверо дітей та онука.