СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ



Асаул Анатолій Миколайович
Асаул
Анатолій Миколайович
Директор Інституту проблем економічного відродження, доктор економічних наук, професор кафедри економіки будівництва Санкт-Петербурзького державного архітектурно-будівельного університету, головний редактор журналу «Экономическое возрождение России»

Народився 31 жовтня 1948 року в смт. Решетилiвка на Полтавщині. У 1973 році вступив до Ленiнград-ського iнституту iнженерiв залiзничного транспорту на спеціальність «Будiвельнi, дорожнi машини i обладнання». На сьогодні Анатолій Миколайович є директором Інституту проблем економічного відродження та одним з найбільш яскравих представників науки країн СНД. Його розробки розвивають фундаментальні положення теорії управління, адаптуючи їх до умов інвестиційно-будівельного ринку, та є основою нового наукового напряму: методологія управління інвестиційно-будівельним комплексом (IБК) як системою, яка самооргані-зовується і самокерується. У рамках цього напряму професор вирішив цілий ряд науково-теоретичних і методичних проблем: дослідив самоорганізацію як явище, властиве оновленим господарським відносинам, вивчив потенціал самоорганізації стосовно IБК, обґрунтував методологічні і методичні формування корпоративних утворень в IБК.

Масштабний теоретико-методологічний базис, створений А.М. Асаулом, опублікований у понад 300 наукових працях, під його керівництвом видано більш ніж 80 монографій i підручників. Анатолій Миколайович популяризує українську культуру, він був безпосереднім учасником при відкритті пам’ятника Т.Г. Шевченку в Санкт-Петербурзі у присутності президентів Росії і України (2000 р.). Також нагороджений орденом преподобного Іллі Муромця ІІ ступеня (2006 р.) за участь у побудові церкви св. Миколая (смт. Решетилiвка). А.М. Асаул має звання:«Заслужений діяч науки Російської Федерації» (2009 р.); «Заслужений будівельник Російської Федерації» (1994 р.); «Почесний будівельник Росагропромстроя» (1999 р.), «Почесний громадянин Решетилівського району Полтавської області» (2006 р.), «Почесний професор Полтавського університету споживчої кооперації України» (2006 р.), «Почесний доктор наук Хмельницького національного унiверситету» (2008 р.) та «Почесний професор Полтавського національного технiчного університету» (2010 р.). У 2000 році Анатолій Миколайович був визнаний переможцем Всеросійського конкурсу «Менеджер року» у номінації «Будівництво», за вагомий внесок у розвиток будівельної галузі неодноразово нагороджувався Почесною грамотою Держбуду Росії (1999, 2001, 2003 рр.). Асоціацією менеджерів включений до рейтингу «1000 найпрофесіональніших менеджерів Росії», а також нагороджений нагрудними знаками «В пам’ять 300-річчя Санкт-Петербурга» (2003 р.) та «Будівельнику Санкт-Петербурга» (2007 р.). У 2008 році А.М. Асаулу вручили Почесну грамоту Президії Спілки економістів України, Президія Російської академії природничих наук присвоїла звання «Лицар науки і мистецтв» (2000 р.). Також Анатолій Миколайович власник Золотої медалі SPI (Франція, 2002 р.), медалі ім. В.В. Леонтьєва «За досягнення в економіці» Російської академії природничих наук (2003 р.), знаку «Будівельна слава» Російського Союзу будівельників (2007 р.), ордена «Серце Данко» Ради громадських організацій Санкт-Петербурга та Москви (2006 р.), медалі ім. А. Нобеля Російської академії природознавства та премії ім. М.В. Ломоносова з врученням золотої медалі Академії проблем безпеки, оборони і правопорядку (2004 р.). Дороговказом у житті А.М. Асаулова є вислів: «Надійність, порядність, вірність своєму слову, своїм думкам та переконанням».