СТВОРЮЄМО ЦІННІСТЬ


НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ


Зініград Михайло  Йосипович


Зініград
Михайло Йосипович

Випускник металургійного факультету (1968 р.)

Ректор Аріельского університету (Ізраїль), доктор хімічних наук, професор, академік міжнародної Академії наук вищої школи

Науковець зі світовим ім’ям у галузі матеріалознавства і фізичної хімії, видатний організатор освіти і науки, Михайло Йосипович Зініград завдячує провідному вишу України – Національній металургійній академії своєму становленню як фахівця. Народився 24 червня 1945 р. у с. Бистрий Істок Алтайського краю. Здобув освіту за спеціальністю «Фізико-хімічні дослідження металургійних процесів» у Дніпропетровському металургійному інституті, який закінчив з відзнакою. Вважає, що йому пощастило на викладачів: це вчений, професор С. Т. Ростовцев, відмінний фахівець і чудова людина Л. М. Руденко, кандидат хімічних наук, доцент М. М. Слуцька. А цитати з блискучих, на рівні артистизму, лекцій професора О. С. Афанасьєва, що читав мікростатистику, Михайло Зініград використовує на своїх лекціях. Математик, доцент Л. Д. Титова залучила Михайла Зініграда і Вік­тора Погорілого (нині доцента кафедри фізики НметАУ) до першої наукової роботи з програмування на електронно-обчислювальних машинах «Урал». «Студентське життя сповнене найкращих вражень, – згадує Михайло Йосипович. – Перед початком другого курсу поїхали в колгосп, який спеціалізувався на молочній і овочевій продукції. Голова колгоспу звернувся до студентів: «М’ясо буде один раз на тиждень, зате помідори, огірки і молоко – від пуза. І головне – тут потрібно працювати, це вам не газовий закон Бойля-Маріотта!» Не забути новорічні вечори, моє студентське весілля у ресторані «Пламя». Були й кумедні історії, скажімо, нічний преферанс, обмін вобли на пиво». Після закінчення інституту Михайло Йосипович навчався в аспірантурі на кафедрі теорії металургійних процесів Уральського політехнічного інституту (1969–1972). Працьовитість, самовдосконалення Михайла Зініграда сприяли стрімкому професійному росту: кандидат технічних наук (1972), доцент (1976), доктор хімічних наук (1982), професор (1983). Упродовж 1988–1991?рр. очолював кафедру зміцнюючих покриттів Уральського політехнічного інституту.

З 1992 р. працює в Ізраїлі, професор Аріельского академічного коледжу, де на той час навчалося до ста студентів. Михайло Йосипович організував та очолив лабораторію покриттів і нано-матеріалів, згодом – центр матеріалознавства, що включає чотири лабораторії. Був першим деканом факультету природничих наук, який організував. На базі коледжу, за участі М. Й. Зініграда, створено восьмий Ізраїльський університет. У 2008 р. сенат обрав Михайла Зініграда на посаду ректора Аріель­ского університету, де нині навчається понад 12 тисяч студентів. Авторству Михайла Йосиповича належать понад 200 наукових статей, 2 монографії, зареєстровано 6 патентів. На замовлення фірми General Motors розроблено технологію зварювання оцинкованої сталі. Ізраїльському аерокосмічному концерну надано технологію нанесення покриттів на відповідальні деталі літальних апаратів. В Ізраїлі на заводі алюмінієвого лиття впроваджено новий метод зміцнення алюмінію нано-розмірними матеріалами. Спільно з Пекінським інститутом сталі створено технологію зміцнення турбінних лопаток. Михайло Зініград – член Ізраїльської національної комісії з технологічних інкубаторів при Міністерстві промисловості, голова Вищої атестаційної комісії з присудження вчених ступенів і звань, член Міжнародного матеріалознавчого товариства (ASM) та Американського товариства фахівців зі зварювальних технологій (AWS), член рад директорів декількох фірм. Життєве кредо: «Оптимізм з поправкою на почуття гумору!». Завдяки грі в теніс і плаванню Михайло Йосипович підтримує хорошу спортивну форму. Видав книгу спогадів про дитинство і навчання в школі, на черзі – спогади про студентські роки. Одружений. З Еллою вчилися в одній групі, обид­ва закінчили виш з відзнакою, разом уже 47 років. Дружина – кандидат хімічних наук, працює в Бар-Іланському університеті. Виховали двох синів, мають шість онуків і одну правнучку.